Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Με δυνατότητα αγοράς ομολόγων σχεδιάζει η Κομισιόν το μόνιμο μηχανισμό για την ΕΕ

Ταμείο στα πρότυπα του ΔΝΤ

O μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη μπορεί να προσκρούσει στα εθνικά κοινοβούλια -με πρώτη τη γερμανική Βουλή- όταν έρθει η ώρα της ψήφισης
O μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη μπορεί να προσκρούσει στα εθνικά κοινοβούλια -με πρώτη τη γερμανική Βουλή- όταν έρθει η ώρα της ψήφισης (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο
Στα πρότυπα του ΔΝΤ σχεδιάζει η Κομισιόν το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης για την Ευρωζώνη (EMS), που θα αντικαταστήσει το προσωρινό ταμείο «διάσωσης» (EFSF) το 2013. Ο μηχανισμός θα μπορεί, σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν, να αγοράζει κρατικά ομόλογα, όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, ενώ στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα που θα αποτελούν την «περιεκτική απάντηση» της ΕΕ στην κρίση χρέους.

Ο Μηχανισμός θα διαχειρίζεται 500 δισ. ευρώ για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση και το αποθεματικό κεφαλαίων του ταμείου του θα ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. Τα ποσά θα καταβληθούν από τα κράτη-μέλη αναλόγως με το ποσοστό συμμετοχής τους στην ΕΚΤ.

Αποστολή του μόνιμου μηχανισμού θα είναι να σταθεροποιεί το ευρώ και να βοηθά με τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων, ή μεσοπρόθεσμων, δανείων τις χώρες.

Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε αναδιάρθρωση χρέους, την οποία απαιτεί με έμφαση η γερμανική κυβέρνηση, προβλέπεται σε ηπιότερη μορφή. Το Spiegel παραπέμπει σε έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο αναφέρει ότι τα κράτη που έχουν πρόβλημα θα πρέπει να ξεκινούν «έγκαιρα διάλογο» με τους πιστωτές τους για την εκούσια συμμετοχή των πιστωτών στα μέτρα εξυγίανσης.

Αναγκαστική παραίτηση από τις απαιτήσεις τους προβλέπεται μόνον ως «έσχατη διέξοδος» και μάλιστα «όταν θα έχουν αποτύχει εναλλακτικές λύσεις, βάσει συμφωνιών της αγοράς». Στους πιστωτές παρέχεται δικαίωμα να συναποφασίζουν για το εάν θα περιληφθεί το επίμαχο μέτρο στη συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος. «Αυτή η παράγραφος θα ελεγχθεί με παράγοντες της αγοράς», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Παράλληλα όμως, τα σχέδια της Κομισιόν για το Μηχανισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν εμπόδια στα εθνικά κοινοβούλια όταν φτάσει η ώρα να κυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις -με πρώτο εκείνο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική γνωμοδότηση της αρμόδιας γερμανικής κοινοβουλευτικής υπηρεσίας, για την ψήφιση των μέτρων από το Μπούντεσταγκ η γερμανική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τη θέσπιση του μηχανισμού EMS με πλειοψηφία δύο τρίτων λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων που επέρχονται στην κυριαρχία του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ θα χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, oι νομικοί της γερμανικής Βουλής διατυπώνουν πολλές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα του ΕΜS, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των Φιλελευθέρων FDP (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) ο βουλευτής του κόμματος Φρανκ Σέφλερ. Επικαλείται, ως παράδειγμα, ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης θίγει το δικαίωμα του κοινοβουλίου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: