Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ... ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Διχογνωμία μεταξύ κορυφαίων της κυβέρνησης προκαλεί η επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών να επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής...
2012-2015.
Με βάση τα όσα παρουσίασε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη, συγκεκριμένη πρόταση με δέσμη μέτρων δεν πρόκειται να υπάρξει για το διάστημα των επόμενων εβδομάδων. Παρά ταύτα, θα επιδιωχθεί η συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως με τη ΝΔ, με βάση ένα σκεπτικό: ότι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, υπερβαίνει τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης και δεσμεύει την επόμενη.

Το ζήτημα τέθηκε στη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας από τον κ. Ευ.Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι ακριβώς λόγω της διάρκειας του προγράμματος απαιτείται σοβαρός διάλογος με τα υπόλοιπα κόμματα, στόχος του οποίου δεν θα πρέπει να είναι η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων αλλά η επίτευξη πολιτικής συναίνεσης επί της ουσίας. «Τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί αυτή η συναίνεση;» ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος στο περιστύλιο της Βουλής λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση. «Ε,τι να γίνει,αν δεν υπάρξει συναίνεση σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση, τότε τι να σας πω... χάσαμε» απάντησε.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδης ζητεί ευρύτερη συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό του προγράμματος, ενώ η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το πρόγραμμα συνιστά επικαιροποίηση ή αναμόρφωση του μνημονίου, θα υπάρξει θέμα κοινοβουλευτικής τάξης.

Πάντως τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της κ. Γ.Πεταλωτή , σημείωναν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν συνιστά προάγγελο εκλογών (σε περίπτωση μη επίτευξης συναίνεσης) και ότι η κυβέρνηση στη χειρότερη περίπτωση θα νομοθετήσει χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος δεν μίλησε για το θέμα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και πάντως επισημαίνει, μέσω των όσων μεταφέρουν συνεργάτες του, ότι με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μετά τη λήξη του μνημονίου η χώρα έχει περιθώρια να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος.

Συνομιλητές του μεταφέρουν ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να μπει σε μια συζήτηση περί συναίνεσης, η οποία στην παρούσα συγκυρία δημιουργεί ανεπιθύμητους συνειρμούς και συγχύσεις.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο κ. Πάγκαλος έχει πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Με βάση αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει κατ΄ αρχάς λόγο αυτή τη στιγμή να εμφανιστεί ότι επιζητεί κάτι από τη ΝΔ, η οποία όχι μόνο έχει απορρίψει το μνημόνιο αλλά συνεχίζει να απορρίπτει θεμελιώδεις επιλογές της κυβέρνησης. Ερμηνεύοντας τον κ. Πάγκαλο οι συνομιλητές του σημειώνουν ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αυτοακυρωθεί αυτή τη στιγμή, ανατρέποντας τη στρατηγική, αντιμνημονιακή στάση της.

«Θα πυροδοτήσει την ηττοπάθεια»

Ενα άλλο στοιχείο του σκεπτικού του αντιπροέδρου είναι η ηττοπάθεια την οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει η επιδίωξη συναίνεσης. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εκτιμά ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει κανέναν λόγο να εμφανίζεται συρόμενο πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση ή την Αριστερά, ζητώντας τη συμφωνία τους για μια κεντρική επιλογή και δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουν τη συνολική επιχειρηματολογία τους.

Το τρίτο και κυριότερο ίσως σημείο της διαφωνίας του κ. Πάγκαλου έγκειται στο περιττό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εν γένει. Οι προαναφερθείσες πηγές αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν ενστερνίζεται την επιχειρηματολογία περί δέσμευσης της επόμενης κυβέρνησης. Οπως σημειώνουν, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, ακόμη και αν έπειτα από αυτές δεν είναι στην κυβέρνηση το ΠαΣοΚ, η επόμενη ηγεσία της χώρας έχει δυνατότητα να τροποποιήσει το πρόγραμμα, στην πρώτη επικαιροποίησή του που θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: