Που κατέληξε το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η ευρωζώνη θέλει να "πειθαναγκάσει" τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό άνω του 50% σε εθελοντική βάση, ώστε η απομείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών τίτλων να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης οι τράπεζες πείστηκαν να προσέλθουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αξιωματούχους της Ευρωζώνης αρνήθηκε να διακινδυνεύσει πρόβλεψη για την έκβαση των συνομιλιών.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και τρίτη Σύνοδος το Σαββατοκύριακο, η 15η συνολικά τους τελευταίους 21 μήνες που ξέσπασε η κρίση χρέους, ενδεχόμενο που αφήνουν ανοικτό με δηλώσεις τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι !
Όπως έγραφε νωρίτερα η ιστοσελίδα euobserver.com, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας – κυρίως – και των τραπεζών είχαν περιέλθει το απόγευμα σε αδιέξοδο, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος στο θέμα του τελικού ύψους του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους κι ως εκ τούτου μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλισης και τρίτης διαδοχικής ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το euobserver.com, η ιδέα της σύγκλισης και τρίτης Συνόδου Κορυφής, εν μέρει λειτουργεί και ως «φόβητρο», για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.
Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ότι έχει ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή τρίτης συνόδου κορυφής την επόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου.
"Δεν το ξέρουμε ακόμη. Μην βιάζεστε, περιμένετε", απάντησε από τις Βρυξέλλες συνεργάτης του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε από το protothema.gr εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποφασίσει να επαναλάβουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Που κατέληξε το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Από τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι στιγμής διαφαίνεται η πιθανότητα να καταλήξει η Σύνοδος σε ένα γενικό περίγραμμα λύσης, το οποίο θα θέτει ένα στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους είτε με τη διατύπωση ότι πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 (την οποία χρησιμοποίησε η κυρία Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο) είτε με ακόμη γενικότερη διατύπωση, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της έκτης δόσης.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για ένα τέτοιο "κούρεμα" σε εθελοντική βάση. Η Γερμανική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έβαλε νερό στο κρασί της τις τελευταίες ώρες και δέχεται να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο μετά τη Σύνοδο για διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου