Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ο Βενιζέλος έχει… 180 λόγους να γίνουν εκλογές. Ο Γιώργος;









Ο Βενιζέλος έχει… 180 λόγους να γίνουν εκλογές. Ο Γιώργος;
Κάποιες σημαντικές αποφάσεις, καλό είναι να λαμβάνονται με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως… ει δυνατόν- που λέει και ο Βενιζέλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι 151 ψήφοι δεν είναι αρκετές. Ακόμα και για πολύ σημαντικές αποφάσεις. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα.

Η απαίτηση λοιπόν να κυρωθεί από 180 βουλευτές η νέα δανειακή σύμβαση- με δυο λόγια, είναι Συνταγματική εκτροπή- το γνωρίζει ο Βενιζέλος. Ωστόσο, δεν δίστασε να ρίξει στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών το ενδεχόμενο να απαιτηθεί αυτή η διευρυμένη πλειοψηφία. Να απαιτηθεί- σημειώνουμε, όχι να είναι ευκταία.

Πλειοψηφία 180 βουλευτών με τη ΝΔ να δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει σε τέτοιου είδους κόλπα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κάλπες. Και κάλπες με το σημερινό πολιτικό κλίμα, σημαίνουν ήττα του ΠΑΣΟΚ με διαφορά, είτε γίνει πριν από αυτές δημοψήφισμα (άλλη φαεινή ιδέα αυτή) είτε όχι.

Γράφω εκλογές και βλέπω τον Βενιζέλο στο Ζάππειο- αυτό προφανώς ονειρεύεται και ο ίδιος. Δεν το λέει μόνον ο γράφων, χθες το έλεγε η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Το έλεγαν και πολλοί από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία των 180 βουλευτών, δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση της νέας σύμβασης και προσθέτοντας ότι τελικά δεν θα είναι.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Άγγελου Τόλκα αργά χθες το βράδυ. «Οι αποφάσεις που θα συμφωνηθούν θα κυρωθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε χωρίς να αναφέρει τίποτα περί πλειοψηφίας και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό, η συναίνεση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι στάση εθνικής ευθύνης και ενισχύει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο Γιώργος λένε στο Μαξίμου, πιστεύει (σ.σ. ακόμα) ότι μπορεί να βγούμε από το οικονομικό τέλμα και το τελευταίο που σκέφτεται είναι οι εκλογές. Λογικό ακούγεται.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί έχει δώσει τόσο πολύ γήπεδο στον Βενιζέλο. Άσχετα αν αυτός είναι άμπαλος…


ΑΣΚ
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: