Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ και Γιουνκέρ προαναγγέλουν ότι η Σύνοδος θα λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις









Μέρκελ και Γιουνκέρ προαναγγέλουν ότι η Σύνοδος θα λάβει μόνο πολιτικές αποφάσεις
Οριστικό τέλος στα σενάρια σχετικά με το εάν η Σύνοδος Κορυφής θα καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό του κουρέματος του ελληνικού χρέος έδωσαν σήμερα με δηλώσεις τους η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, συγκεκριμένα νούμερα για το ελληνικό κούρεμα αναμένονται με αποφάσεις της επόμενης Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που τοποθετείται χρονολογικά στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

«Η σύνοδος κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών σχετικά με την απάντηση στην κρίση χρέους», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ, υπαινισσόμενος ότι αυτό θα πρέπει να παραπεμφθεί σε επόμενες συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση», πρέπει να αποφασιστεί, δήλωσε στον Τύπο κατά την άφιξη του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

«Αν δεν ήμουν πεπεισμένος, εδώ και πολύ καιρό δεν θα ερχόμουν πλέον, αν δεν ήμουν απολύτως βέβαιος, δεν θα βρισκόμουν εδώ σήμερα», απάντησε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά με τον βαθμό της αισιοδοξίας του.

Ανάλογη δήλωση έκανε σήμερα και η γερμανίδα Καγκελάριος από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Η κ. Μέρκελ
διευκρίνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει απόψε πολιτικές αποφάσεις. Θα ανακοινώσει δηλαδή μια απόφαση-πλαίσιο η οποία δεν θα καθορίζει πολλές ποσοτικές λεπτομέρειες των κοινών δράσεων για την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και ότι το κούρεμα του χρέους της δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα της χώρας.

Η ευρωζώνη, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ορθοποδήσει η χώρα η οποία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, θα χρειαστεί να τεθεί σε μόνιμη επιτήρηση.


Ο ελληνικός λαός κάνει μεγάλες θυσίες και αξίζει τον σεβασμό μας, είπε.


Η κ. Μέρκελ επιχείρησε να κατεβάσει τον «πήχυ» των προσδοκιών για τη σημερινή Σύνοδο, λέγοντας ότι ναι μεν θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, αλλά προσέθεσε ότι δεν υπάρχουν απλές λύσεις στην κρίση, «θα μας απασχολούν χρόνια αυτά τα θέματα».


Αν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη, σημείωσε και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι πρόθυμη να αλλάξει τη Συνθήκη.


Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα ενεκρινε τη διεύρυνση του EFSF η γερμανική Κατω Βουλή, όπως μεταδίδουν τα διεθνη μέσα ενημέρωσης. Νωριτερα, ηκυρία Μέρκελ, λίγο πριν την ψηφοφορία είπε ότι στόχος να βρεθεί μία λύση ώστε το χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.


Πηγή: Newpost/in.gr/naftemporiki.gr/AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: