Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δείπνο με μενού... Ελλάδα

Λεπτό προς λεπτό οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις


http://img.protothema.gr/B372F55E6987EC7FDF2D3C2F89557CE9.jpg

"Τώρα είναι η ώρα για τους ηγέτες της ΕΕ να βάλουν τέλος στην κρίση χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως οι Έλληνες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες

«Η πρόκληση μας σήμερα είναι όχι μόνο να σώσουμε το ευρώ. Είναι να εξασφαλίσουμε τις ιδέες που συμμεριζόμαστε στην Ευρώπη: Ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στα έθνη, κοινωνική συνοχή και σταθερότητα χωρίς προκαταλήψεις ανάμεσα στους ανθρώπους.

Από την πλευρά μας οι Έλληνες κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και με προοπτικές και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.

Για μια Σύνοδο Κορυφής που θα δώσει τη «συνολική κατεύθυνση και όχι αναλυτικές λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί ενός γενικότερου «περιγράμματος δράσης», παρά ενός «λεπτομερούς οδικού χάρτη» ΚΑΙ στη σημερινή … «προσπάθεια» των Ευρωπαίων ηγετών να δώσουν την περιβόητη «συνολική, βιώσιμη και τελική λύση» στο πρόβλημα χρέους Ελλάδας και Ευρωζώνης.


Ο κύριος Γιούνκερ μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί πως αυτές οι «λεπτομέρειες» θα κριθούν σε … μεταγενέστερες Συνόδους.

«Είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά θα δώσουμε τη συνολική κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε όμως ότι δεν θα ερχόταν κανείς πολιτικός ηγέτης στη Σύνοδο «αν δεν ήταν πεπεισμένος και απολύτως βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση».

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν και σε πρότερες εκτιμήσεις της Κομισιόν περί μιας «γενικής κατεύθυνσης δράσης», κάτι που εφόσον επαληθευθεί πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να μη δοθεί – ή τουλάχιστον να μην ανακοινωθεί – ούτε σήμερα απόφαση για το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους καθώς και για την τελική έγκριση της νέας δύναμης πυρός του EFSF.

Διστακτική εμφανίστηκε σήμερα και η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.Ειδικότερα η καγκελάριος προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ακόμη "πολλά προβλήματα" που πρέπει να ρυθμιστούν, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί αργότερα απόψε."Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και πολλές διαπραγματεύσεις για να γίνουν. Επομένως η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη", είπε η Μέρκελ .

Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε για την σημερινή Σύνοδο: «Ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε να δώσουμε αρκετή δύναμη στον EFSF. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λύσουμε» δήλωσε ο Λετέρμ προτείνοντας την ενίσχυση του πάνω από το 1 τρις. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: