Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εταιρεία - "φάντασμα" έστησε απάτη 8 εκατ. ευρώ στην πλάτη της ΕΥΠ



Απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει τη δράση εταιρειών - "φαντασμάτων". Πώς υπερτιμολογούσαν την κρατική υπηρεσία κατά 1.000%, ενώ το δημόσιο πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ
Εταιρεία φάνταγμα που προμήθευε την ΕΥΠ με κοριούς παρακολουθήσεων είχε στήσει μια καλοστημένη απάτη με αποτέλεσμα να υπερτιμολογεί τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα έως και 1000% πάνω από την πραγματική τους τιμή.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής", η εταιρεία αυτή προμήθευε την ΕΥΠ με τους κοριούς και μέσω offshore, ζημίωνε το Δημόσιο.
Τα μηχανήματα αυτά που χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες παρακολουθήσεις στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά το Δημόσιο τα πλήρωσε 8 εκατ. ευρώ τη διετία 2006 - 2007.
Όπως διαβάζουμε στο εν λόγω έγγραφο που προέρχεται από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Αρχής, Παναγιώτη Νικολούδη, η κυπριακή εταιρεία LIS, η εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης ύψους 8.075.979 ευρώ, είναι απλά μια εταιρεία που υπάρχει απλά ως ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας. Περιττό λοιπόν να πούμε ότι η δομή της δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24 Οκτώβρη 2005 λίγο μετά την ημερομηνία (11 Οκτώβρη) κατά την οποία η ΕΥΠ αποφάσισε να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης. Θυμίζουμε ότι ο Βαμβούκης είναι προφυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2012.
Πως γινόταν η κομπίνα
-Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία
-Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία φάντασμα LIS
-Υπολόγισαν ψευδώς το κόστος υπηρεσιών αναβάθμισης ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.
Η ελληνική εταιρεία, πάντως, χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες όπως την Byroco Nominees Ltd και Diagoras Nominees Ltd πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο οι αντιπρόσωποι της εταιρείας χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και 2007.
Να σημειωθεί ότι το σύστημα παρακολούθησης ονομάζεται «Σύστημα Νμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα προμηθεύθηκαν και παραδόθηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.
Η προμήθεια οριστικοποιήθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006.
Από τον κατηγορούμενο έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ, ενώ η Αρχή αφήνει αιχμές πως στην απάτη συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: