Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Για την επίσημη έναρξη της κούρσας διαδοχής


Ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα

Φουντώνει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Νότιο Αφρική, όπου βρισκόταν στη σύνοδο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μοιάζει να έχει γίνει το ορόσημο για την απαρχή εξελίξεων.

Κατά πληροφορίες, οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου θα δρομολογηθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε το θέμα της ηγεσίας να έχει ανοίξει στις αρχές του 2012 και πάντως σε χρόνο ασφαλή πριν από την προκήρυξη των εκλογών.

Μόνο αυτοδημιούργητα ψώνια θα έφτιαχναν νέο κόμμα, λέει ο Δ.Ρέππας, να ξεκαθαρίσει ο Γ.Παπανδρέου τις προθέσεις του ζητεί ο Κ.Σκανδαλίδης, με συνεντεύξεις τους στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συνδυάσει την πρωτοβουλία του με τη δημοσιοποίηση της δικής του θέσης για την πολιτική ταυτότητα και τον επαναπροσδιορισμό του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κανείς να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσει το ρόλο που επιφυλάσσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, κράτησε αποστάσεις από την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «ντρέπεται να μετάσχει σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα».

Πάντως, η εσωκομματική συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά, καθώς δεν περνάει μέρα χωρίς δηλώσεις στελεχών και υπουργών για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Κοινός τόπος των δηλώσεων είναι η ανησυχία για την επαφή του κόμματος με την κοινωνία, η στήριξη -ή μη- του διετούς κυβερνητικού έργου, αλλά και το γεγονός ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος, από την επομένη σχεδόν της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, έχει συνεχείς επαφές με «πράσινους» βουλευτές για το μέλλον του Κινήματος, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ανοίγει τα χαρτιά του.

Στην κούρσα που έχει ξεκινήσει υπάρχουν ήδη και τα πρώτα ενδιαφέροντα δημοσκοπικά ευρήματα: Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε περίπτωση που δεν είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος με 20%, δεύτερος ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 16% και τρίτος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 7%. Ακολουθούν η Αννα Διαμαντοπούλου με 4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 3% και ο Χρήστος Παπουτσής με 1%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: