Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Χιλιάδες Ρώσοι στους δρόμους κατά του Πούτιν

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αντιπολίτευση


http://img.protothema.gr/0680B6457722417626682481B142817A.jpg

Κλιμακώνεται το κύμα αντιδράσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, αρκετά εικοσιτετράωρα μετά τη διενέργεια των εκλογών που κατέδειξαν σημαντική φθορά στο κόμμα του και σε κάθε περίπτωση προκάλεσαν την οργή των αντιπάλων του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας που καταγγέλλουν τη νομιμότητα και «καθαρότητα» της εκλογικής διαδικασίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας διαδηλώνοντας κατά του Βλαντιμιρ Πούτιν και ζητώντας επανάληψη των πρόσφατων εκλογών.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια αντίστασης απέναντι στον Πούτιν από το 2000 οπότε και ανέβηκε στην εξουσία.

Στο Βλαδιβοστόκ, πόλη στην οποία το κόμμα του Πούτιν ηττήθηκε την περασμένη Κυριακή από το κουμουνιστικό κόμμα οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Τα ποντίκια πρέπει να φύγουν». Στη Μόσχα οι Ρώσοι που κατέβηκαν στους δρόμους φώναζαν συνθήματα όπως «πρέπει να φύγετε». Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Ρωσίας είχε προαναγγελθεί ως η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» και παρά το γεγονός πως είχαν επιστρατευτεί πάνω από 50.000 αστυνομικοί, τελικώς δεν συνέβησαν έκτροπα, όπως πολλοί είχαν φοβηθεί.

Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι να επαναληφθούν οι εκλογές στις οποίες το κόμμα του Πούτιν υπέστη σημαντική μείωση του ποσοστού του αλλά διατήρησε οριακή πλειοψηφία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, πάντως, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τους διαδηλωτές.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν προτού αναγκάσουν τον Ρώσο πρωθυπουργό να δεχθεί την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Το θέμα των αντιδράσεων απασχολεί και τα διεθνή ΜΜΕ, με το βρετανικό BBC να μεταδίδει ζωντανά τη διαδήλωση από την Μόσχα.

Πιο «αιχμηρός» ο Economist που στο πρωτοσέλιδό του γράφει πως «Τα πρώτα ρήγματα εμφανίστηκαν στη Ρωσία του Πούτιν».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην αντίδραση των πολιτών απέναντι σε ένα «μάλλον αυταρχικό, μονοπωλιακό καθεστώς». «Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από την κατάρρευση του συστήματος, όμως οι εκλογές έδειξαν πόσο δύσκολο είναι για τη χώρα να ξεπεράσει το Σοβιετικό παρελθόν» σχολιάζει ο αρθρογράφος του περιοδικού και συνεχίζει: «Η αντίδραση των πολιτών είναι κομμάτι της σοβιετικής κληρονομίας που βρίσκει έδαφος στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων και όχι τόσο στην κοινή επιθυμία για αλλαγή. Ενώ η ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει, όλοι οι μηχανισμοί για τη διατήρηση της εξουσίας είναι στη θέση τους. Οι κεντρικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και η Παιδεία χρησιμοποιούνται από γραφειοκράτες που επιθυμούν να κρατήσουν την εξουσία τους.»

O Economist παραθέτει έρευνα του ινστιτούτου Pew Global Attitudes για την κατάσταση στη Ρωσία που καταγράφει ένα 60% των πολιτών να δηλώνει δυσαρεστημένο από την κατάσταση στη χώρα, ενώ το 50% θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ.

Παράλληλα ένα ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (έτος κατάρρευσης της ΕΣΣΔ) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 50% δηλώνει ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη και ένα Κράτος που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει κανένας σε μειονεκτική θέση.

Εκείνο πάντως που το περιοδικό γράφει στο τέλος και με … αστερίσκο είναι το ότι η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2011. Κι από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλά …

Δεν υπάρχουν σχόλια: