Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ο ευρωπαϊκός Τύπος μετά το ελληνικό αίτημα

nooz.gr
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού Τύπου μετά το ελληνικό αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

«Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της», γράφει η Le Monde.

«Το Βερολίνο στέλνει συνεχώς αμφιλεγόμενα μηνύματα στις αγορές, επειδή η καγκελάριος δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο τέλος, η Γερμανία, η οποία δεν είχε την παραμικρή επιθυμία να πληρώσει για τον Ελληνα κακό μαθητή, τώρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τον δανείσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ με το άνετο επιτόκιο του 5%. Και όλα αυτά όταν μια σαφής και ξεκάθαρη ένδειξη αλληλεγγύης θα αρκούσε, για να καθησυχάσει τις αγορές πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται για μεγάλη επίδειξη έλλειψης συνοχής και αυτοϋπονόμευσης», σημειώνει η Liberation.

«Είναι προς το συμφέρον και των άλλων χωρών να βοηθήσουν. Αν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει, η αλυσιδωτή αντίδραση που θα υπάρξει θα είναι ανεξέλεγκτη. Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν παγκοσμίως, άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη θα βυθιστούν στην άβυσσο και το ευρώ μπορεί να καταρρεύσει», γράφει η Sueddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να μην ανεχθούν οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Μια σκληρή αναδιάρθρωση (της Ελλάδας) θα αποτελέσει το πρότυπο για τα άλλα κράτη της ΕΕ».

«Η παραβίαση της ρήτρας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ περί μη διάσωσης (κινδυνεύει) να μετατραπεί σε εφιάλτη: το πρώτο δάνειο των δισεκατομμυρίων θα ακολουθηθεί από άλλη μια δόση και μετά τη διάσωση της Ελλάδας, (θα ακολουθήσει) η βοήθεια για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα ζητεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και σημειώνει ότι η χώρα θα μπορέσει να εξέλθει από τη δημοσιονομική της κρίση μόνο αν βγει από την ευρωζώνη και προβεί σε υποτίμηση.

«Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωζώνη», επισημαίνει η La Repubblica, αναφερόμενη στο ΔΝΤ. «Στο SOS του Παπανδρέου, ο μόνος που ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό και χωρίς να σέρνει τα πόδια του ήταν ένας θεσμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον», γράφει.

«Δεν υπήρχε καλύτερη ευκαιρία για την ΕΕ να πει 'Όχι αυτήν τη φορά'. Τώρα σαφώς και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, με τις αγορές να είναι πεπεισμένες για μια σχεδόν σίγουρη συμφωνία, αλλά αυτό είναι ένα έργο που έχουμε ξαναδεί: η αισιοδοξία θα χαθεί γρήγορα και όλα τα προβλήματα της Ελλάδας θα επανέλθουν», σημειώνει Il Sole 24 Ore.

Η βοήθεια για την Ελλάδα είναι ανεπαρκής, αναφέρει η Corriere Della Sera, και υπογραμμίζει ότι «χρησιμεύει μόνον για να κερδίσουν χρόνο, για να επιτραπεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ενισχύσουν τη θέση τους και να αποφύγουν τη μετάδοση» της κρίσης.

Η ισπανική οικονομική εφημερίδα Expansion καταγγέλλει την όπως την περιγράφει αποτυχία της ισπανικής κυβέρνησης να δώσει μια πειστική λύση για το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. «Τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Στην πραγματικότητα, μόλις η Ελλάδα πάψει να αποτελεί το στόχο των επενδυτών, θα αναζητήσουν άλλο θύμα», γράφει.

Σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Βάλτε αυστηρούς όρους», η οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αισθανθεί τον «πόνο» των μέτρων λιτότητας αμέσως, παρά να τα «απλώσει»' σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. «Οι αγορές δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Αν η Αθήνα θέλει να μειώσει τον κίνδυνο 'χρεοκοπίας' όσο περισσότερο μπορεί, χρειάζεται να πονέσει περισσότερο φέτος. Αυτό προσφέρει τη μεγαλύτερη πιθανότητα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: