Κυριακή, 25 Απριλίου 2010

Σόιμπλε: Βοήθεια μόνο με «σκληρό πρόγραμμα»

nooz.gr
Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας πριν λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν δεν το κάνει, θα τεθεί σε κίνδυνο αυτή η υποστήριξη, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το γεγονός ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση (για την καταβολή της βοήθειας) σημαίνει ότι η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική», είπε.

«Αυτό εξαρτάται εξολοκλήρου από το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τα επόμενα χρόνια το αυστηρό πρόγραμμα περικοπής δαπανών που έχει ξεκινήσει. Αυτό το κατέστησα σαφές στον Ελληνα υπουργό οικονομικών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «ένα σκληρό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών» τα επόμενα χρόνια είναι «αναπόφευκτο και αναγκαίος όρος», εάν η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να εγκρίνουν τη βοήθεια που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Όμως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε επίσης σαφές ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

«Υπερασπιζόμαστε τη σταθερότητα του ευρώ, διότι η Γερμανία επωφελείται (από το ενιαίο νόμισμα) τουλάχιστον όσο και οι υπόλοιποι. Βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι, κατά συνέπεια, σπατάλη του χρημάτων των φορολογουμένων, αλλά κίνηση που βασίζεται στα θεμελιώδη γερμανικά συμφέροντα», τόνισε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει καλέσει τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας του σε συνομιλίες τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: