Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Νέα συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Στρος Καν

Νέα συνάντηση θα έχει την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από τη ΝΕΤ, αναφέρουν ότι στη νέα συνάντηση Στρος Καν-Παπακωνσταντίνου, θα συζητηθούν η πρόοδος του Πρoγράμματος Σταθερότητας, η υλοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ΠΣΑ και είχαν συζητηθεί με κλιμάκια του ΔΝΤ, οι μεταρρυθμίσεις για 2011 και 2012 και το ύψος της ενίσχυσης από το ΔΝΤ.

Ο κ. Στρος-Καν απέφυγε το Σάββατο να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, επισημαίνοντας ότι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων θα μιλήσει μετά την ολοκλήρωσή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην τετραμερή συνάντηση συζητήθηκε «το θέμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ».Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε το Σάββατο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ελληνικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε επίσης και με τους Ντομινίκ Στρος-Καν, τον Όλι Ρεν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου του, αναφέρεται ότι ο Γκάιτνερ τους «ενθάρρυνε να δράσουν γρήγορα, για να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μια ουσιαστική και συμπαγής χρηματοπιστωτική υποστήριξη» προς την Ελλάδα.

Η ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από τα μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, υπό τη μορφή δανείων που μπορεί να φτάσουν έως και τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο έτος, θα «στηριχθεί στο πρόγραμμα που ετοιμάζουν αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές», ανακοίνωσαν παράλληλα οι ευρωπαϊκές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με «γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας του σε συνομιλίες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: