Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Οι «κομισάριοι-ελεγκτές» του Μαξίμου «τουρνέ» στα υπουργεία


Ενα ένα ξεκινούν να επισκέπτονται από αύριο τα υπουργεία οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού που ανέλαβαν την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου.

Οσοι υπουργοί δεν έχουν πτοηθεί ακόμα από τους ελεγκτές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και την παρακολούθηση του Θ. Πάγκαλου, από αύριο θα διαπιστώσουν ότι τίθενται... «υπό επιτήρηση» και από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο πρωθυπουργός σαστισμένος με το ξεχαρβάλωμα του «εκσυγχρονισμένου» και «επανιδρυμένου» κράτους που πρέπει να συμμαζέψει, πιστεύει ότι χωρίς συνεχή έλεγχο δεν θα γίνει τίποτα. Η αντίληψη αυτή συνάντησε εξαρχής αντιδράσεις, από υπουργούς μέχρι χαμηλόβαθμα στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Παιδείας, όταν ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος ζήτησε από τις διευθύνσεις του υπουργείου κάποια στοιχεία, αυτές δεν μπήκαν καν στον κόπο να του απαντήσουν. Παρόμοια συμπεριφορά επέδειξαν και οι προϊστάμενοι των εφοριών προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρχές του μήνα ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του απαντήσουν μέχρι τις 19 Απριλίου τι έχει πράξει ο καθένας «για τον περιορισμό της διαφθοράς, για τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Στις 20 Απριλίου είχε λάβει μόνο μία απάντηση, εκείνη του Ευ. Βενιζέλου. Την ίδια μέρα έφυγε από το Μαξίμου ένα e-mail προς τους υπόλοιπους και τελικά απάντησαν άλλοι επτά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη παρουσίαση του νέου συστήματος παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Οταν τελείωσε και ρώτησε αν θέλει να μιλήσει κανείς, σηκώθηκαν επτά χέρια. Ανάμεσά τους ο Θ. Πάγκαλος, που ανέφερε ότι το δικό του σύστημα αξιολόγησης (που αφορά μόνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας) θα λειτουργεί συμπληρωματικά, ο γ.γ της κυβέρνησης, Σ. Λύτρας, που δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ξέχασε να αναφερθεί στον δικό του συντονιστικό ρόλο και ο Ευ. Βενιζέλος που είπε: «Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το νομοθετικό έργο ελέγχει και συντονίζει ο Χ. Παμπούκης και τις δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας ο Θ. Πάγκαλος. Σήμερα μας παρουσιάσατε το νέο σύστημα αξιολόγησης, των συνεργατών σας, ενώ ο Σ. Λύτρας μας είπε ότι συντονίζει και αυτός. Μήπως πρέπει να συντονίσει κάποιος τους συντονιστές;» κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όλα τα συστήματα αξιολόγησης μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του συστήματος παρακολούθησης του πρωθυπουργού, κόβοντας το γέλιο πολλών.

Ο σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, που έχει επωμιστεί την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, ετοιμάζεται για «τουρνέ» στα υπουργεία, όπου θα καταγράψει τις προθεσμίες που θα του δώσουν για κάθε έργο και όλα αυτά θα ανέβουν στο Διαδίκτυο.

Τα πρώτα ραντεβού

Ο πρωθυπουργός, εκτός από την αξιολόγηση που θα κάνει, βάσει των δεδομένων που θα συγκεντρώνουν οι συνεργάτες, όποτε του επιτρέπει το πρόγραμμά του, θα εμφανίζεται κι αυτός στα ραντεβού με τους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί με τη Λούκα Κατσέλη και θα ακολουθήσει ο Π. Γερουλάνος και η Κατερίνα Μπατζελή.

Για την αξιολόγηση των υπουργών σχεδιάζονται ακόμα και δημοσκοπήσεις για το έργο τους (π.χ. αν έχουν βελτιωθεί τα νοσοκομεία).

Την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλα ραντεβού με υπουργούς, για την προώθηση των δράσεων της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Ζήτησε, μάλιστα, από την υπουργό Υγείας να ανεβάσει ρυθμούς, καθώς 80 νοσοκομεία της χώρας έχουν αγοράσει εξοπλισμούς μηχανοργάνωσης που δεν λειτουργούν.

ΒΑΣ. ΣΙΟΥΤΗ
Κυριακάτικη

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: