Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Λαγκάρντ: Κοκτέιλ επιείκειας και αυστηρότητας η στήριξη

Η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στη Journal Du Dimanche.

Η απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ένα «κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας», τόνισε. «Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε (τη ζώνη του ευρώ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αυστηροί, και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του ποσού αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, θα πατήσουμε αμέσως το φρένο», επισήμανε η Γαλλίδα υπουργός.

Ακόμη, τόνισε ότι θα υπάρχει στενός έλεγχος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. «Θα μας χρειασθούν μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα πέσουμε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο», είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή αυτή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το γαλλικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Γάλλοι βουλευτές θα συμφωνήσουν με την άποψή της ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς έναν εταίρο δεν σημαίνει ελαστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: