Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Σοκ από τη διπλή επίθεση - Τουλάχιστον 92 οι νεκροί - Οι 85 στο νησί Ουτόγια










Σοκ από τη διπλή επίθεση - Τουλάχιστον 92 οι νεκροί - Οι 85 στο νησί Ουτόγια
Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και το νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στο νησί Οτόγια ανήλθε στους 85, ενώ οι νεκροί από την έκρηξη στην πρωτεύουσα είναι επτά. Αριθμός που σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της αστυνομίας του Οσλο, Ρότζερ Αντερσεν, ενδεχομένως να αυξηθεί καθώς οι αρχές δεν διαθέτουν ακόμη ολοκληρωμένη λίστα με τον αριθμό των τραυματιών ή των αγνοουμένων. Οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν τώρα έρευνες με λέμβους και υποβρύχιες κάμερες για τον εντοπισμό θυμάτων στο νερό της λίμνης στην οποία βρίσκεται το Οτόγια.

Ένας Νορβηγός έχει συλληφθεί για τη διπλή δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με τα νορβηγικά ΜΜΕ είναι 32 χρονών και ονομάζεται Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ακροδεξιό ο οποίος εξέφραζε ακραίες απόψεις στο Internet. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.

Μετά τη σύλληψη του η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί.

Λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο συνέδριο, ο ύποπτος φέρεται ότι πυροδότησε βόμβα στο κεντρικό Όσλο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

Την ίδια ώρα η αστυνομία διερευνά σήμερα τις πληροφορίες ότι και ένας δεύτερος οπλισμένος άνδρας μπορεί να εμπλέκεται στην επίθεση στο νησί Οτόγια που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 84 μελών του εργατικού κόμματος.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ένας δεύτερος άνδρας, ο οποίος δεν φορούσε στολή αστυνομικού, όπως ο πρώτος ύποπτος που συνελήφθη, εθεάθη στο νησί Οτόγια όπου σημειώθηκε το μακελειό, μετέδωσε το δίκτυο NRK και το πρακτορείο ειδήσεων NTB.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: «Ούρλιαζε πως θα μας σκοτώσει όλους» διηγούνται οι επιζήσαντες

Σύλληψη άνδρα με μαχαίρι

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετέβη σήμερα με ελικόπτερο σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο νησί Οτόγια ώστε να επισκεφθεί τα μέλη της νεολαίας του κόμματός του, τα οποία γλίτωσαν από τη φονική επίθεση στο νησί.

Η νορβηγική αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος είχε μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο. Ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη εξήγησε ότι είχε το μαχαίρι στην τσέπη του «επειδή δεν αισθανόταν ασφαλής».

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν μέσα στο ξενοδοχείο την ώρα που συνελήφθη ο νεαρός αυτός, ο οποίος, όπως προσέθεσε η ίδια πηγή, δήλωσε ότι είναι μέλος της νεολαίας των Εργατικών. Η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το περιστατικό.

Στο ξενοδοχείο έφτασαν και ο νορβηγός βασιλιάς Χάραλντ και η Βασίλισσα Σόνια. Παρών είναι επίσης ο πρίγκιπας-διάδοχος του νορβηγικού θρόνου Χάακον. Η νεολαία των Εργατικών θα επιστρέψει στο Οτόγια δείχνοντας ότι δεν υποχωρεί στην τρομοκρατία, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της


Ο φερόμενος ως δράστης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες ο Μπρέιβικ είναι πρώην μέλος του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου» και συγκεκριμένα της νεολαίας του.

Τα στοιχεία του 32χρονου, πλην της φωτογραφίας του, δεν δίνονται στη δημοσιότητα, απ την αστυνομία στο Οσλο.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς Μπρέιβικ είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: "Ενας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα."

Έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί. Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Παράλληλα εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο 32χρονος είχε αγοράσει 6 τόνους λιπάσματος το Μάιο. Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών.

Άγνωστο παραμένει εάν δράστης ήταν μόνο ο Νορβηγός που συνελήφθη ή εάν υπήρχαν και συνεργάτες. Οι New York Times, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Expressen, ανέφεραν πως ομάδα με τον τίτλο «Υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ» ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση.

«Φρούριο» το Όσλο

Από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στο κέντρο του Όσλο, έσπασαν τα τζάμια στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο και καταστράφηκαν τα υπουργεία Πετρελαίου και Οικονομικών.

Μετά την επίθεση στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.





Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε σήμερα «εθνική τραγωδία» τις επιθέσεις ενώ χθες είχε διαμηνύσει ότι «πρόκειται για μία δειλή τρομοκρατική πράξη».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα το πρωί ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο δράστης των επιθέσων στην Οτόγια «μετέτρεψε έναν παράδεισο της νεολαίας σε κόλαση».
«Πολλούς από τους ανθρώπους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, τους γνώριζα. Γνώριζα τους νέους και γνωρίζω τους γονείς τους», είπε ο πρωθυπουργός

«Ποτέ άλλοτε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης», τόνισε.

Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: