Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Σχέδιο για προσωιρνή «επιλεκτική χρεοκοπία»

Στόχος είναι η υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» να διαρκέσει το συντομότερο δυνατό, ίσως και μερικές ημέρες μόνο
Στόχος είναι η υποβάθμιση σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» να διαρκέσει το συντομότερο δυνατό, ίσως και μερικές ημέρες μόνο (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Οι αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης και οι τραπεζίτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να περιορίσουν την περίοδο κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι διαβουλεύσεις που συνεχίζονται έχουν ως στόχο την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων στα τέλη Αυγούστου και την ολοκλήρωση της στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αυτή η διαδικασία σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανώς να υλοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και τις πρώτες του Σεπτεμβρίου, φέρεται να είπε.

«Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει μία επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία, σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης. Μπορεί να είναι αρκετά σύντομη», προσέθεσε.

Η καθαρή συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2014, με τις εκτιμώμενες απώλειες στο 21%.

Αυτή συμμετοχή θα γίνει μέσω της ανταλλαγής ή μετακύλισης με νέα ομόλογα 30 ετούς (και ένα 15ετούς) διάρκειας, καθώς και από την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Με βάση τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν σε εκείνο το διάστημα να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, παρά την υποβάθμιση των ομολόγων.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ανταλλαγής ομολόγων συνεχίζονται μεταξύ της ομάδας εργασίας του Eurogroup, της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF που εκπροσωπεί τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ δεν είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες από τους υπουργούς, προσέθεσε.

Εάν υπάρξει ανάγκη, ενδέχεται μέσα στον Αύγουστο να γίνει τηλεδιάσκεψη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: