Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο 35χρονος χειριστής του F16

.nooz.gr
Κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (01.20) ο πιλότος που τραυματίστηκε σοβαρά στη σύγκρουση των δύο F-16 στον αέρα, την περασμένη Πέμπτη.

Ο σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης έφερε τραύματα στο κεφάλι και στη λεκάνη. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εγκεφαλική λειτουργία που είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες εξαιτίας των τριών ανακοπών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

Ο πιλότος, ο οποίος καταγόταν από την Γέργερη Ηρακλείου, ήταν παντρεμένος και είχε ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί το απόγευμα, στις 17:30 στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στη Γέργερη.

Το απόγευμα το Σαββάτου, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον 33χρονο χειριστή F16 Αναστάσιο Μπαλατσούκα, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία κατά τη σύγκρουση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο μαχητικών F-16, που σημειώθηκε ανοιχτά της νήσου Χρυσής. Από την έρευνα αναμένεται να διαπιστωθεί εάν υπήρξε έλλειψη επίβλεψης, παράλειψη κανόνων, ατυχής χειρισμός ή τεχνικό πρόβλημα.

Η σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, από την 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα Χανίων) έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος.

«Με βαθύτατη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Η αίσθηση ευθύνης και ο ηρωισμός του ας μείνουν χαραγμένα στην μνήμη μας με την ευχή να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλους αξιωματικούς μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους δικούς του και στην οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη. Πάλεψε έως την τελευταία στιγμή σε μια άνιση μάχη. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και την συμπαράστασή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Η υπεράνθρωπη μάχη που έδωσε ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης και μαζί του όλοι οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και το κλιμάκιο του ΓΝΑ δυστυχώς δεν απέδωσε. Η μάχη ήταν άνιση. Εκφράζω την οδύνη μου, την οδύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτείας στους οικείους του. Είμαστε όλοι δίπλα στην οικογένεια, την κόρη και το αγέννητο παιδί του», είπε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με εντολή του υπουργού παρατείνεται κατά δύο ημέρες το διακλαδικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: