Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Καταδίκη Χριστοφοράκου στο Μόναχο

Ο φυγόδικος στην Ελλάδα πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καταδικάστηκε στο Μόναχο με ένταλμα επιβολής ποινής για δωροδοκία ελληνικών κομμάτων, το διάστημα 2004-2007.

Η ποινή που του επιβάλλεται, είναι φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 750.000 ευρώ που θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε και τα Νέα του Σαββατοκύριακου.

Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζει «δεδικασμένο» για αδικήματα της περιόδου 2004-2007 που δεν έχουν παραγραφεί. Η περίοδος αυτή δεν συμπεριελήφθη στα δύο εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδοθεί σε βάρος του και μετά την καταδίκη του στο Μόναχο, ο Μ. Χριστοφοράκος - ακόμη και αν εκδοθεί- δεν μπορεί πλέον να διωχθεί και στην Ελλάδα για τα ίδια αδικήματα.

Σύμφωνα με τη γερμανική ποινική δικονομία το «ένταλμα επιβολής ποινής» εκδίδεται από δικαστήριο μετά από αίτηση του εισαγγελέα χωρίς ακροαματική διαδικασία για πταισματικές παραβάσεις και ελαφρά πλημμελήματα. Την περασμένη Τετάρτη η εισαγγελέας του Μονάχου Χίλντεγκαρτ Μπόιμλερ-Χεσλ αιτήθηκε να εκδοθεί ένταλμα επιβολής ποινής κατά του Μ. Χριστοφοράκου για δωροδοκία ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Η κατηγορία της δωροδοκίας αφορά στο 2% του τζίρου της Siemens Ηellas.

Η υπεράσπισή του υπέβαλε ήδη προσφυγή κατά του «εντάλματος», καθώς ο κ. Χριστοφοράκος απορρίπτει την κατηγορία της δωροδοκίας που ενδέχεται να επισύρει εις βάρος του αξιώσεις αποζημιώσεων στα αστικά δικαστήρια. Εμμένει ότι επρόκειτο για «ενισχύσεις» που έδινε.

Με την προσφυγή κατά του εντάλματος μπορεί να ανοίξει μια κανονική διαδικασία με κλήτευση μαρτύρων, εμπειρογνωμόνων κ.λπ. η οποία ίσως διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο. Για όσο διάστημα θα είναι ανοιχτή μια διαδικασία σε βάρος του στη Γερμανία, δεν θα μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, ανεξάρτητα με την τύχη που θα έχει το αίτημα έκδοσής του.

Το Εφετείο του Μονάχου αναμένεται να αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η απόφαση θα είναι υπέρ της έκδοσης, όπως έχει εισηγηθεί η Γενική Εισαγγελία.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: