Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Επίθεση στην κυβέρνηση για πυρόπληκτες περιοχές

Την κοινότητα Λάερμα του δήμου Λίνδου, στη Ρόδο, η οποία πέρυσι επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, επισκέφτηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Στο χωριό τον περίμεναν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης και Νίκος Ζωίδης, δήμαρχοι της περιοχής τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι βουλευτές Χρήστος Παπουτσής και Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι κάτοικοι του επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, ενώ οι τοπικοί παράγοντες τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας για την ανάγκη υποστήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, κατηγόρησε την κυβέρνηση. Είπε ότι έδειξε πως «ούτε πρόληψη υπάρχει, ούτε το στελεχιακό δυναμικό ήταν επαρκές ή έτοιμο, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει άμεσα αυτή την κρίση, ούτε ο συντονισμός και η χρηματοδότηση των τοπικών φορέων, αλλά και των κεντρικών φορέων υπήρξε».

Ακόμη, επισήμανε ότι «η αποκατάσταση και η χρηματοδότηση αργεί, καθυστερεί, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των τοπικών αρχών, της Νομαρχίας για να μπορέσει να βοηθήσει με ίδιους πόρους πολλές φορές την ανασυγκρότηση της περιοχής».

«Με μπαλώματα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις, όπως γίνεται σήμερα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός».

Αναφέρθηκε στην Ηλεία, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια θλιβερή επέτειος με πολλές υποσχέσεις, οι οποίες τελικά διαψεύστηκαν και όπου τελικά υπήρξαν μόνο το τριχίλιαρα, μια εύκολη προεκλογικής φύσεως κίνηση, η οποία δεν είχε βάθος, δεν είχε προοπτική, δεν είχε σχεδιασμό, και που βεβαίως δεν βοήθησε τον παραγωγικό ιστό και το περιβάλλον».

«Για μας δεν είναι απλώς δέσμευση, είναι το πιστεύω μας, ότι χρειάζεται να προστατέψουμε το περιβάλλον και να το συνδέσουμε με μια άλλη παραγωγική ταυτότητα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας παράλληλα, ότι «χρειάζεται ο απαραίτητος κεντρικός αλλά και αποκεντρωμένος σχεδιασμός, ο συντονισμός και η πολιτική βούληση, όχι πελατειακής αντίληψης και σπατάλης αλλά με σωστή αξιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού».

Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι η κυβέρνηση έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα για την περιοχή της Ρόδου που επλήγη από τις φωτιές, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η τακτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, είναι «να φορτώνουμε τους φορείς με προγράμματα και υποχρεώσεις, υποσχόμαστε στην Αυτοδιοίκηση ότι θα χρηματοδοτηθούν από την Κεντρική Διοίκηση, και αφού γίνουν τα έργα, αφού έχουν αναληφθεί οι υποχρεώσεις απέναντι στους εργολάβους, δεν έρχονται τα χρήματα, έρχονται μόνο τα μισά. Αυτό έχει γίνει και στη Ρόδο».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: