του Κωστή Πλάντζου
Αυξήσεις ειδικών φόρων σε ποτά και τσιγάρα «εδώ και τώρα» επιστρατεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να στηρίξει τα δημόσια έσοδα από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2010.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται πλέον μέρα με την ημέρα –ενδεχομένως και πριν εκπνεύσει το 2009- καθώς είναι ίσως και το μόνο μέτρο που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την -συνεχιζόμενη και μετά τις εκλογές- κατάρρευση του εισπρακτικού μηχανισμού.
Το οικονομικό επιτελείο δίνει μία «μάχη αξιοπιστίας» απέναντι στις αγορές και στους ευρωπαίους εταίρους και αγωνιά να δείξει αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον πρώτο μήνα κιόλας του νέου έτους, για πείσει ότι είναι εφικτός ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει για μείωση των ελλειμμάτων κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με φέτος.
Ποντάρει πολλά στην καλή εικόνα για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα της επιτρέψει να απευθύνεται «με άλλο διαπραγματευτικό αέρα» στις Βρυξέλλες και τις διεθνείς χρηματαγορές, όταν θα κρίνεται το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητος και το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.
20 δισ. σε 3 μήνες
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει να μη χάσει έδαφος στην εκκίνηση του 2010, επειδή σχεδιάζει να δανειστεί ως τον Μάρτιο τουλάχιστον τα 20 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 54 δισ. που προϋπολογίζει για ολόκληρη τη χρονιά. Για να το καταφέρει χωρίς να έρθει αντιμέτωπη με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, θα πρέπει να διασφαλίσει πως τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού θα είναι συμβατά με τις υποσχέσεις που θα περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Το δυστύχημα πάντως για την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα, καθώς μάλιστα βρίσκονται σε εκκρεμότητα κορυφαία ζητήματα της φορολογικής νομοθεσίας που τελεί υπό αναμόρφωση. Ο κοινωνικός διάλογος θα διαρκέσει μήνες ακόμη και το νέο φορολογικό σύστημα θα γίνει νόμος του Κράτους το Μάρτιο.
Υπό τη πίεση αυτή αλλά και έχοντας, πλέον, δεσμευθεί για μεγαλύτερη μείωση του Ελλείμματος κατά περίπου 1 δισ. ευρώ από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναζητούν ποιες από τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό μπορούν να εφαρμοστούν αναδρομικά στα εισοδήματα του 2009.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται τα εισοδήματα που φορολογήθηκαν αυτοτελώς και τα οποία θα υπαχθούν στη νέα κλίμακα, κάτι που σημαίνει ότι επιβλέποντες μηχανικοί, αθλητές, εκλεγμένοι σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ για τα οδοιπορικά τους, εφοριακοί και τελωνειακοί για τα επιδόματα τους, θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου.
Υπό εξέταση είναι, επίσης, η αναδρομική κατάργηση φοροαπαλλαγών -με εξαίρεση τις δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής και τους τόκους στεγαστικών δανείων. Ακόμα και για τη παρακράτηση φόρου που θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου με βάση τη κλίμακα Αλογοσκούφη, δηλαδή με μειωμένο συντελεστή 24%, τα νέα κλιμάκια της υπό διαμόρφωση κλίμακας θα ισχύσουν αναδρομικά με τη ψήφιση του φορολογικού, επιβαρύνοντας κυρίως τους υψηλόμισθους.
Τα ακίνητα
Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν και πάλι όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Στο πλαίσιο του διαλόγου για το φορολογικό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κατέθεσε προτάσεις, κάνοντας δεκτό να υπάρξει κλιμάκωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (αντί της επαναφοράς του ΦΜΑΠ) με συντελεστή που δεν θα ξεπερνά το 0,6% ετησίως (αντί για έως 0,9% που ίσχυσε φέτος για την έκτακτη εισφορά) και αφού αφαιρεθεί ως αφορολόγητο όριο από την αξία της ακίνητης περιουσίας το 1 εκατ. ευρώ, αντί για 400.000 ευρώ που ίσχυσε εκτάκτως φέτος.
Ως ελάχιστο κόστος συντήρησης των ακινήτων, προτείνεται να υπολογιστούν 5 ευρώ το μήνα ανά τμ στεγασμένης επιφάνειας (δηλαδή 750 ευρώ Χ12 = 9.000 ευρώ για κτίσμα εμβαδού 150 τμ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου