Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ


Το σύνολο των αποδείξεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τα σούπερ μάρκετ, εξετάζει να συνδέσει με το αφορολόγητο όριο το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει τεθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου (που σήμερα ανέρχεται σε 12.000 ευρώ) έως και... κατά 50% και η σύνδεση του υπολοίπου με τη συλλογή αποδείξεων.
«Και οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να δηλώνονται για να έχουν οι φορολογούμενοι έκπτωση φόρου. Προσανατολιζόμαστε στο να μετράνε όλες οι αποδείξεις, από παντού, με λίγες εξαιρέσεις. Απλά θα υπάρχει κλιμάκωση για τη σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο, ανάλογα με το εισόδημα» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου,
Παράλληλα, προανήγγειλε νέο τρόπο δήλωσης των συγκεκριμένων δαπανών στην Εφορία: «Ο φορολογούμενος δεν θα προσκομμίζει τις αποδείξεις στην Εφορία. Στη φορολογική δήλωση, θα αναγράφεται το ΑΦΜ αυτού που εξέδωσε την απόδειξη, το ποσό και η ημερομηνία. Έτσι, το υπουργείο θα μπορεί στη συνέχεια να κάνει τις σχετικές διασταυρώσεις. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρχουν οι αποδείξεις, που περιφέρονται από φορολογική δήλωση σε φορολογική δήλωση.»
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δ.Γεωργακόπουλος: «Θα συμπεριληφθούν οι περισσότερες αποδείξεις και στο αφορολόγητο. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο και το περισσότερο αφορολόγητο να είναι με αποδείξεις».
Σημειώνεται επίσης ότι κατά την ρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προτάθηκε να μειωθεί έως και 50% το αφορολόγητο και το υπόλοιπο να συμπληρώνεται από τη συλλογή αποδείξεων.
Οι κατηγορίες των αποδείξεων για τις οποίες εκπίπτει το εισόδημα θα διευρυνθούν σημαντικά, χωρίς, όμως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να υπάρχει εκπεφρασμένη πρόθεση να συμπεριληφθούν σε αυτές οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας.
Αναδρομική κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης
Στο τραπέζι του διαλόγου έχει μπει και το ενδεχόμενο αναδρομικής κατάργησης της αυτοτελούς φορολογόγησης (δηλαδή για τα εισοδήματα του 2009), λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που υπάρχουν για την αύξηση των κρατικών εσόδων.
Το μέτρο αφορά, μεταξύ άλλων, σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες, αθλητές, πολιτικούς μηχανικούς, γιατρούς, τελωνειακούς και εφοριακούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά φόρου.
Το καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης θα παραμείνει σταθερό για τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων, για ορισμένα επιδόματα κοινωνικών ομάδων, καθώς και στις περιπτώσεις της αποζημίωσης για απόλυση.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: