Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μείωση μισθών 16%-40% στον ιδιωτικό τομέα;


Από 16% ως 40% θα μειωθεί ο κλαδικός μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων, όπου υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, αυτό θα συμβεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, που θα διατηρηθεί το κατώφλι των 740 ευρώ, όπως προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές των ανειδίκευτων εργατών.
Συγκεκριμένα, ο μισθός του σερβιτόρου αναμένεται να μειωθεί κατά 16%, δηλαδή από τα 880 ευρώ που προβλέπει η κλαδική σύμβαση να γίνει 740 ευρώ που προβλέπει η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Αντίστοιχα, οι εμποροϋπάλληλοι θα υποστούν μείωση 18% (903 ο κλαδικός μισθός), οι ρεσεψιονίστ 19,5% (920 ο κλαδικός μισθός), οι ναυτιλιακοί πράκτορες 40% (1.205 ο κλαδικός μισθός), και οι τραπεζοϋπάλληλοι 26% (1.000 ο κλαδικός μισθός).
Τα εργασιακά, και ειδικότερα το ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, μετατάξεις και σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, φέρεται να είναι και τα «αγκάθια» των τελευταίων διαπραγματεύσεων τρόικας και υπουργείου Οικονομικών που ανέβαλαν για την Τρίτη την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της τρόικας.
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, η εντολή του πρωθυπουργού είναι η αναζήτηση λύσης με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όμως δημόσιες τοποθετήσεις ενόσω διαρκεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Έτσι, εντός των προσεχών ημερών, η κ. Κατσέλη αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τους Εμπόρους. Όμως, ο ΣΕΒ έχει με το μέρος του την πρόβλεψη του Μνημονίου για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών -έναντι των κλαδικών- συμβάσεων και αμοιβές κάτω ακόμη και από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς ασφάλειας.

Η υπουργός Εργασίας, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, επιχειρεί να απαλείψει τη διάταξη που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να πέσουν κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προτείνει ορισμένα στάδια πριν από την υπογραφή υποδεέστερης -της κλαδικής- συλλογικής σύμβασης, όπως είναι μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρείας, η εμφάνιση ζημιών κ.ά. Η δε διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δυο χρόνια.
Στο μεταξύ, μέχρι τα Χριστούγεννα θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικές μετατάξεις εξπρές για 19.000 υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης, τους υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και όλους εκείνους των οποίων οι φορείς ή οι Οργανισμοί όπου εργάζονται θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες ημέρες ερμηνευτική εγκύκλιο στην οποία θα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο πράγματα είναι σίγουρα: Πρώτον ότι οι υπάλληλοι δεν θα έχουν καμιά δυνατότητα να αρνηθούν την νέα τους θέση, και δεύτερον ότι τα χρονικά περιθώρια που τους δίνονται θα είναι ασφυκτικά, καθώς δεν θα ξεπερνούν τις 15 ημέρες από τη στιγμή που θα τους γίνει γνωστή η νέα τοποθέτησή τους, με δικαστικό κλητήρα στο σπίτι.
Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της αίτησης των υπό μετάταξη υπαλλήλων μέχρι και την τελική τοποθέτησή τους δεν πρόκειται να ξεπεράσει συνολικά τον ένα μήνα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: