Αποχώρησαν οι Πράσινοι από τον συνασπισμό
Σε πρόωρες εκλογές οδεύει η Ιρλανδία, αφού νωρίτερα την Δευτέρα το κόμμα των Πρασίνων, εκ των εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, ανήγγειλε την άρση της στήριξής του στην κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι οι Ιρλανδοί πολίτες, μετά την δραματική εξέλιξη της προσφυγής της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, «χρειάζονται πολιτική σταθερότητα» που δεν μπορεί να προσφέρει μια «υπό κηδεμονία» κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως σήμερα έχει μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή, μόλις τριών εδρών ...
Ο επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Τζον Γκόρμλεϊ δήλωσε ότι για την απόφαση του κόμματος είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, προσέθεσε όμως ότι ασχέτως της άρσης της εμπιστοσύνης των Πράσινων στην κυβέρνηση Κάουεν, αυτή θα πρέπει να παρουσιάσει πριν τις εκλογές ένα αξιόπιστο τετραετές δημοσιονομικό πρόγραμμα, όπως και τον προϋπολογισμό του 2011.
Ειδικά γι’ αυτόν τον προϋπολογισμό οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για λήψη μέτρων «αλά Ελληνικά», όπως για παράδειγμα η επιβολή νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, η δραστική μείωση κοινωνικών επιδομάτων και ενδεχομένως η αύξηση στους χαμηλότατους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών – στοιχείο στο οποίο οφειλόταν η μέχρι πρότινος αλματώδης ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας, της ... πάλαι ποτέ τώρα πια «Κελτικής Τίγρης». Σε κάθε περίπτωση πηγές της Κομισιόν τόνιζαν νωρίτερα πως είναι αποκλειστικά θέμα της ιρλανδικής κυβέρνησης το να αποφασίσει κατά πόσον θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα Βρετανία και Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν με δάνεια την Ιρλανδία, κυρίως γιατί οι δικές τους τράπεζες είναι αυτές με την μεγαλύτερη έκθεση στα ομολογιακά χρέη των ιρλανδικών τραπεζών, με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να προσπαθεί να προκαταλάβει τυχόν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας ξεκαθαρίζοντας πως η στήριξη των γειτόνων Ιρλανδών είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας και πως ούτως ή άλλως τα δάνεια που θα εκταμιεύσει το Λονδίνο θα είναι «μερικά δις λίρες και σε καμία περίπτωση τα νούμερα (8-10 δις λίρες) που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ταυτόχρονα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση προς την Ιρλανδία να πάρει άμεσα και «σκληρά μέτρα λιτότητας», προειδοποιώντας παράλληλα ότι μια ενδεχόμενη μετάσταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί εν τη γενέσει της. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας», ιδίως από τη στιγμή που πλέον τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.
Σε αυτό το δεδομένο στηρίζει τέλος και η Moody’s την προειδοποίηση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα μιλώντας για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας και μάλιστα κατά πολλές βαθμίδες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου