Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Καταφέραμε να πάρουμε δάνειο ύψους 2 δις


Δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπεγράφη σήμερα, μεταξύ του αντιπροέδρου της ΕΤΕΠ Πλούταρχου Σακελλάρη και των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Είναι 25ετους διάρκειας με 7ετη περίοδο χάριτος και επιτόκιο από 2% έως 4%, ανάλογα με τη δόση που θα εκταμιεύεται κάθε φορά. Η πρώτη εκταμίευση που θα γίνει άμεσα είναι της τάξης των 600 εκατ. Ευρώ.

Είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί από την ΕΤΕΠ από το 1958, χαρακτηρίστηκε από τον υπ. Οικονομίας ως ψήφος εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και ενθαρρυντικό μήνυμα για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Όπως είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, η κίνηση αυτή αποτελεί σήμα προς την ξένη επενδυτική κοινότητα ότι ξεπερνάμε τα προβλήματα και έχουμε δυνατότητες. Η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και είναι 8,4% με στόχο το 15% στο τέλος του χρόνου.
Κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σημείωσε ότι το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας ενώ μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία θα στηρίξει την έρευνα την επιχειρηματικότητα καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών των περιφερειών και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Το ένα δισ. θα διατεθεί για το σιδηροδρομικό άξονα, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας με σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας, ένα σιδηροδρομικό κόμβο στις Αχαρνές, ένα εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη σιδηροδρομική σύνδεσή του με το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: