Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Παράθυρο υλοποίησης του εκλογικού προγράμματος

nooz.gr
Τη γραμμή "άμυνας" που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση κατά τις προσεχείς κρίσιμες ημέρες σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση του στο υπουργικό Συμβούλιο.

"Η επόμενη βδομάδα είναι πολύ σημαντική και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε κοινή γραμμή" τόνισε. Υποστήριξε ότι "το μνημόνιο είναι μια αναγκαιότητα", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής υλοποίησης του εκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Αφού άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της διακυβέρνησης Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλίσουμε τα βασικά, τους μισθούς, τις συντάξεις, διότι η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν ίδιες ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν συντάξεις". Και πρόσθεσε ότι "πρέπει να δείξουμε στο λαό ότι οι θυσίες δεν πήγαν στράφι".

Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ζήτησε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των στόχων που έχει βάλει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων, χαρακτηρίζοντας τα "δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες για την ανάταξη της χώρας".

Σημείωσε, δε, ότι προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως εκείνες που αφορούν στους μισθούς δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά έχουν αναβληθεί προσωρινά εξαιτίας της κρίσης.

Στη συνέχεια προέβλεψε έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι "έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το πατριωτικό καθήκον".

"Έχουμε μπροστά μας προφανώς πολλά ακόμη να κάνουμε", συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι συλλογική. Εν κατακλείδι, επισήμανε την ανάγκη "να μην χάσει ο κόσμος την ελπίδα του".

Οι αλλαγές στο ΕΣΥ στο επίκεντρο


Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ παρουσίασε η κ. Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η υπουργός έχει προαναγγείλει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου, ενώ στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.

Προβλέπει, επίσης, την ένταξη των υγειονομικών σχηματισμών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα υγείας μέσω της μεταφοράς της αρμοδιότητας των κλάδων υγείας των Ταμείων στο υπουργείο Υγείας και την αλλαγή του συστήματος εφημεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: