Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

TO ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΚΟ


Απο ΤΑ ΝΕΑ Οnline

«Φρένο» στο δανεισμό των υπερχρεωμένων ΔΕΚΟ από το δημόσιο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι οι νέες διοικήσεων θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους, προκειμένου να μη δανείζονται για να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους ανάγκες. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως, σε “συνθήκες Μνημονίου” το Δημόσιο δε μπορεί να εγγυάται για υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ...



Παράλληλα, σε δανειοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χορήγηση του δανείου, το οποίο αποσκοπεί στην χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για τη χώρα μας, υπεγράφη σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

«Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και σήμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία ξεπερνά τα προβλήματά της και ότι στη χώρα υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «με το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα ενθαρρυνθεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ».

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε ότι το 30% του ποσού -δηλαδή 600 εκατ. ευρώ- θα εκταμιευτούν άμεσα. Στη συνέχεια θα υπάρξει σταδιακός δανεισμός, ανάλογα με τα έργα και την πορεία υλοποίησής τους. Η διάρκεια του δανείου είναι 25ετής, με 7 χρόνια «περίοδο χάριτος». Το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και θα διαμορφώνεται από 2% έως 4%, ανάλογα με τα χρήματα που θα δανείζεται η Ελλάδα κάθε φορά.

«Οι όροι του δανείου είναι οι πλέον ανταγωνιστικοί», υποστήριξε η κ. Κατσέλη, αναφέροντας και εκείνη ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση».

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε ότι «το δάνειο θα επιτρέψει την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών της ελληνικής οικονομίας, θα στηρίξει μαζί με τα διαρθρωτικά ταμεία την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και σε ανθρώπινο κεφάλαιο».
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών στις περιφέρειες της χώρας και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι δράσεις αφορούν σε σιδηροδρομικές υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ύδρευση, στα απόβλητα, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και στους τομείς που έχουν σχέση με το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, το 1 δισ. θα διατεθεί για τους σιδηροδρομικούς άξονες, καθώς το έργο περιλαμβάνεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, ως εξής:
- σειρά έργων εκσυγχρονισμού κατά μήκος της γραμμής Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας,
- δημιουργία σιδηροδρομικού κόμβου στις Αχαρνές,
- δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο,
- σιδηροδρομική σύνδεσή του Θριασίου με τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Νέου Ικονίου, στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, σήμερα υπογράφεται και η χρηματοδοτική σύμβαση ύψους 258 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του ταμείου JESSICA. Η δημιουργία του ταμείου θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: