Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Παρέμβαση Παπανδρέου για Εργασιακό

Η ΓΣΕΕ προτείνει την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και αυξήσεις στο 1,2%- 1,5%- στο μέσο όρο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού. Την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονται οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό και Εργασιακά. τόνισε ότι "μπαίνουμε σε βαθύ σκοτάδι". Πρόσθεσε, δε, ότι "το πιο ακραίο από τα μέτρα είναι η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που συνθλίβει τους φτωχούς της χώρας".

Συμφωνία στο Λιανεμπόριο

Παράλληλα, τη συμφωνία των εργαζομένων με τους εργοδότες στον κλάδο λιανικού εμπορίου για αυξήσεις στο 1% στα μισθολόγια, ανακοίνωσε- σε δηλώσεις του στο Reuters- ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Ο ίδιος τόνισε ότι "θα υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση αύριο, θα είναι τουλάχιστον διετής", σημειώνοντας ότι η συμφωνία αφορά σε 780.000 εργαζομένους, σχεδόν τους μισούς ιδιωτικούς υπαλλήλους της Ελλάδας.

Σχετικά με το "πάγωμα" μισθών στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε: "Η κυβέρνηση μας είπε ότι εάν οι μισθοί αυξηθούν κατά περίπου 1%, τότε θα κανονίσουν ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με την ΕΕ ή το ΔΝΤ".

Ξεκίνησε η επί των άρθρων συζήτηση του Ασφαλιστικού

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για "βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους", για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων".

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η "εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης".

Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το ν/σ είναι "επιστημονικά ατεκμηρίωτο και ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος στον πλέον σημαντικό του πυλώνα".

"Συμμερίζομαι τη στάση του εισηγητή της ΝΔ να επιφυλαχθεί για την ψήφιση των άρθρων στην Ολομέλεια. Απορρίπτω, ωστόσο, τη μομφή του ότι το νομοσχέδιο είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτο. Η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. Και μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;" αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο "επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση".

"Όταν μιλάτε για εισφοροδιαφυγή και δεν έχετε προσωπικό, πώς θα την πατάξετε;" ρώτησε τον υπουργό ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Βελόπουλος.

"Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;", αναρωτήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Κριτσωτάκης.

Η κυβέρνηση δέχθηκε πίεση και εκ των έσω: "Να δούμε, στα περιθώρια των δυνατοτήτων, αυτήν την χρονική περίοδο, τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν. Πολύς κόσμος περιμένει την δική σας απόφαση", ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Τιμοσίδης, ενώ και ο Π. Κουρουμπλής υποστήριξε πως "δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: