Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία του PSI

Αισιοδοξία για το ποσοστό συμμετοχής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
To 75% είναι το κρίσιμο ποσοστό, που θα κρίνει την επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και περιλαμβάνει ομόλογα και δάνεια προς ΔΕΚΟ (ΕΑΣ, ΟΣΕ και ΟΑΣΑ), διάρκειας έως το 2057 και συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο), οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, με τα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΙΙF να εκφράζουν αισιοδοξία για υψηλό ποσοστό συμμετοχής και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

Οι όροι της πρότασης του PSI

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «εάν λιγότερο από το 75% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο PSI προσφέρονται έγκυρα για ανταλλαγή και η Ελληνική Δημοκρατία δε λαμβάνει συναινέσεις που θα της επέτρεπαν να ολοκληρώσει την προτεινόμενη ανταλλαγή αναφορικά με τα ομόλογα που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο PSI και αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 75% της συνολικής ονομαστικής αξίας όλων των ομολόγων που έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο PSI, η Ελληνική Δημοκρατία δε θα προβεί σε οποιαδήποτε από τις συναλλαγές που περιγράφονται ανωτέρω.»

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα:

1) Η Ελληνική Δημοκρατία θα προσφέρει καλύτερους όρους στους ομολογιούχους,

2) το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία του χρέους θα είναι υψηλότερο από 53,5% και ίσως θα μπορούσε για παράδειγμα να ανέλθει στο 70% με 80%.

Το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης είναι το 66% κάθε ομολόγου. Αν το ποσοστό συμμετοχής στο PSI είναι 75%, τότε οι ρήτρες μπορούν να ενεργοποιηθούν ώστε η συμμετοχή όλων των ομολογιούχων να γίνει υποχρεωτική και να ανέλθει στο 100%.

Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά ξπεράσει το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Μεταξύ 75% με 90% η κυβέρνηση και η τρόικα θα λάβουν τις αποφάσεις που θα κρίνουν απαραίτητες, δηλαδή αν ενεργοποιήσουν τις ρήτρες.

Τον Απρίλιο τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο

Η πρόσκληση του Ελληνικοί Δημοσίου αφορά κατ' αρχάς τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συνολικής ονομαστικής αξίας 177 δισ. ευρώ.

Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό ξένο δίκαιο, κυρίως το αγγλικό, θα ανταλλαχθούν στις αρχές Απριλίου (5-6), ενώ για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι σε αυτά τα χρεόγραφα υπάρχουν ήδη ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Σε κάποια από αυτά (κυρίως προ του 2004), το ποσοστό με το οποίο ενεργοποιούνται είναι το 66% και σε άλλα το 75%.

Ένας από τους κινδύνους που υπάρχουν στην ομαλή εκτέλεαη του PSI, είναι όσοι θα θελήσουν να μείνουν εκτός της διαδικασίας (hold-outs) να σχηματίσουν το κρίσιμο ποσοστό σε κάθε ομόλογο (για παράδειγμα το 25%) με το οποίο θα μπλοκάρουν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Όσοι ομολογιούχοι αποφασίσουν να μην συμμετέχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έχουν ασφαλίσει τις θέσεις τους μέσω των CDS, οπότε αν το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό να πληρωθούν από τα ασφάλιστρα.

Οι λεπτομέρειες του PSI και η ρήτρα ΑΕΠ

Οι ομολογιούχοι με έδρα τις ΗΠΑ δεν θα λάβουν -έως- 2ετούς διάρκειας ομόλογα του EFSF, αλλά μετρητά, που αντιστοιχούν στο ποσό που απορρέει από την πώληση τους.

Από τα ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ του EFSF που θα δοθούν στους ιδιώτες, η μία σειρά, ύψους 15 δισ. ευρώ λήγει στις 12 Μαρτίου 2013 και η δεύτερη ύψους επίσης 15 δισ. ευρώ στις 12 Μαρτίου 2014. Το επιτόκιο τους θα καθοριστεί κατά την έκδοση τους.

Επίσης. ο EFSF θα χρηματοδοτήσει με εξάμηνα γραμμάτια μηδενικού επιτοκίου ποσό 5,5 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους ανεξόφλητους τόκους των ομολόγων που ανταλλάσσονται οι οποίοι έχουν προκύψει μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2012.

Οι «τίτλοι ΑΕΠ» είναι χρηματοικονομικά εργαλεία χωρίς κεφάλαιο. Η ονομαστική τους αξία έως το 2024 είναι ίση με την ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων (63 δισ. ευρώ σε χρέος 200 δισ. ευρώ). Το υψηλότερο επιτόκιο που θα έχουν, όταν ξεκινήσουν οι πληρωμές από το 2015 είναι 1%, δηλαδή 630 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτοί οι τίτλοι δεν αποτελούν νέο, επιπλέον χρέος.

Η απόδοση τους εξαρτάται από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που δεν έχει ακόμα καθορισθεί και το ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ (πραγματικό ΑΕΠ+πληθωρισμός).

Οι αποταμιευτές

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έχει τονίσει ότι αν και τα ομόλογα των φυσικών προσώπων δεν θα εξαιρεθούν από το PSI, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα βρεθεί ένα τρόπος για να καλυφθούν οι αποταμιευτές, χωρίς να διευκρινίζεται ποια μορφή θα έχει αυτή κάλυψη (φορολογική, χρηματική ή άλλη), ποιο όριο (100.000 ευρώ ή παραπάνω) και αν θα αφορά στις αγορές αυτών των τίτλων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, καθώς μπορεί να εγείρει θέματα «προνομιακής μεταχείρισης» κάποιων ομολογιούχων σε σχέση με τους υπολοίπους, παραβιάζοντας την αρχή του pari passu και ανοίγοντας το δρόμο για δικαστικές προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Όταν λέμε πρωτογενή αγορά, εννοούμε κατά την διάθεση αυτών των τίτλων από το Ελληνικό Δημόσιο, όταν δηλαδή οι τιμές τους ήταν πολύ κοντά στο ακέραιο (100%) ή στη δευτερογενή αγορά, όπου θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει ένα ελληνικό ομόλογο στο 30% της ονομαστικής του αξίας και να διεκδικεί τώρα να αποπληρωθεί στο 100%, καταγράφοντας μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη.

Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 3,3 δισ. ευρώ περίπου. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 11.000, εκ των οποίων οι 8.500 έχουν χρεόγραφα αξίας έως 100.000 έκαστος.

Η αξία των ομολόγων που αγοράσθηκαν πρωτογενώς υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ και στη δευτερογενώς έως 2 δισ. ευρώ.

Εξαίρεση από το PSI ή να διασφαλισθεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν τις ζημίες από τους φόρους τους, ζητεί με επιστολή της στον πρωθυπουργό η Euroshareholders, ένωση που εκπροσωπεί περίπου 30 εθνικούς ομίλους μετόχων στην ΕΕ και εκτιμάται ότι κατέχει το 1% του ελληνικού χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: