Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επιμένει ο Όλι Ρεν στη μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία

Σκληρό παζάρι στην Ευρωζώνη

Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν πιέζει για μείωση επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας
Ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν πιέζει για μείωση επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας (Φωτογραφία: Reuters )
Λουξεμβούργο, Βέλγιο
Το πιο πιεστικό θέμα για την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι η βιωσιμότητα του χρέους και για αυτό τίθεται θέμα μείωσης του επιτοκίου για τα δάνεια που λαμβάνουν από το ταμείο διάσωσης, είπε την Τρίτη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Το θέμα τώρα αλλά και για το μέλλον είναι η βιωσιμότητα του χρέους και γι' αυτό πιστεύω ότι τίθεται θέμα μείωσης των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα και η Ιρλανδία», είπε ο κ. Ρεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης τις λήξεις των δανείων ώστε να πάμε μετά το 2014 και 2015 και να συμβάλει και αυτό στη βιωσιμότητα του χρέους, πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν έχει έρθει σε σύγκρουση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που λαμβάνουν οι δύο χώρες από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Πρόσφατα, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, Λαρς Φελντ, είπε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις το Βερολίνο θα μπορούσε να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, αλλά είναι αντίθετο στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Πάντως, η απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες το αξιόχρεο της Ελλάδας, αυξάνει την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαλαρώσουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Η πίεση ασκείται την ώρα που η Γερμανία και οι «σύμμαχοί» της φαίνεται να μη στηρίζουν ριζοσπαστικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα μέσω της επαναγοράς ομολόγων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: