Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί»

Μας κάνει και χάρη ο Νταβούτογλου...

http://img.protothema.gr/7C2229090A250B200701851954115D7A.jpg
Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Τουρκία αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο και η Θράκη είναι αναπόσπαστα τμήματα της ελληνικής επικράτειας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριος Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, κύριο Δημήτρη Δρούτσα, στην Αθήνα.

«Το Καστελόριζο είναι φυσικά ελληνικό νησί. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Όταν ετέθη το θέμα, είπα ότι το Καστελόριζο γεωγραφικά βρίσκεται στη Μεσόγειο» επισήμανε ο κύριος Νταβούτογλου, ενώ ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλυψε ότι στις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας εξετάζονται τα θέματα που αφορούν τις διμερείς διαφωνίες στο Αιγαίο και ξεκαθάρισε ότι το χώμα του Καστελορίζου δεν συζητείται.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η νέα τοποθέτηση του κ. Νταβούτογλου, ο κ. Δρούτσας ο κύριος Δρούτσας υπογράαμισε ότι για την Ελλάδα οι διερευνητικές επαφές έχουν στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, ο κ. Νταβούτογλου την Τετάρτη και την Πέμπτη θα περιοδεύσει στη Θράκη και θα επισκεφθεί επίσης την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.

«Η Θράκη είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας επικράτειας που δεν μπορώ να διαχωρίσω από την Κρήτη ή τα Δωδεκάνησα» σημέιωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν εκλήθη να διασαφηνίσει ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής του στην περιοχή. Ο κύριος Νταβούντογλου χαρακτήρισε τη μουσουλμανική μειονότητα «στελέχη μιας γέφυρας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών».

Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και φιλόξενη χώρα, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δρούτσας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες όλων των πολιτών της και αποτελεί πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: