Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

«Σφίγγα» ο Γκογιάλ για τις διαπραγματεύσεις ΔΝΤ: Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις


ΔΝΤ: Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Σφίγγα» αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά στο 16ο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Το στέλεχος του ΔΝΤ έκανε μια γενική αναφορά στην ελληνική οικονομία, χωρίς να αναφερθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ή στην «επόμενη ημέρα».
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα. Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα ολοκληρώνεται το 2016 και ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει.
«Η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί» υποστήριξε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Ο ίδιος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια», σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια.
Ο Γκογιάλ μίλησε στην ενότητα «Παγκόσμια οικονομία - Ευρώπη και Ελλάδα τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές» στην οποία τοποθετήθηκαν ο ανώτερος οικονομολόγος της Goldman Sachs Θεμιστοκλής Φιωτάκης, ο Τζον Κάλαμος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, ο Γιώργος Σαραβλέλος, στέλεχος της Deutsche Bank Securities και ο Πόλ Μόρτιμερ Λι, οικονομολόγος της BNP Paribas.
Τέλος, στελέχη του ΔΝΤ τα οποία ερωτήθηκαν σήμερα σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή του κλιμακίου του Ταμείου επί ελληνικού εδάφους ξεκαθάρισαν πως δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής του κλιμακίου στην Αθήνα.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: