Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής για τα υποβρύχια

Εν αναμονή της ομιλίας του Άκη Τσοχατζόπουλου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην υπουργού
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην υπουργού
Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης 112 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της προμήθειας τριών γερμανικών υποβρυχίων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Α.Τσοχατζόπουλου, ενώ η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί.

Οι τόνοι ανέβηκαν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο εισηγητής της ΝΔ Π.Καμμένος υποστήριξε πως ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Μπόλαρη ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα «σήμερα προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».

«Η σύσταση της προανακριτικής θα δώσει την ευκαιρία ενδελεχούς ελέγχου της δικογραφίας, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της αλήθειας» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος «επιθυμεί να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή».

Καμμένος: «Πιστολιά στον αέρα»

Παίρνοντας το λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι ακούγοντας την εισήγηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ήταν σαν να άκουσε το «συνήγορο υπερασπίσεως του πολιτικού που σήμερα παραπέμπεται για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία».

«Θα ήταν συγκάλυψη αν κάναμε την Προανακριτική μόνο για τον Τσοχατζόπουλο. Θα ήταν πιστολιά στον αέρα αν δεν συνοδευόταν με την Εξεταστική που ζήτησε η ΝΔ προκειμένου να εξεταστεί το σκάνδαλο από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν έντιμοι ακόμα ανάμεσα στους 300» είπε και συνέχισε:

«Δεν μπορεί οι απατεώνες να μείνουν ατιμώρητοι. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί πέραν της υπόθεσης του Ακη Τσοχατζόπουλου υπάρχει σοβαρό θέμα που προκύπτει ότι και άλλοι εμπλέκονται».


Να γίνει προκαταρκτική εξέταση σε όλο το φάσμα της υπόθεσης των υποβρυχίων και για το ΚΥΣΕΑ και για όλους όσοι διετέλεσαν έως σήμερα, διαφορετικά να γίνουν πράξεις καταλογισμού, ζήτησε

Αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Από τη διαδικασία της συζήτησης αποχώρησε ο ΛΑΟΣ

Προηγουμένως, ωστόσο, ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης, ζήτησε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας να «μαζέψουν» την πρότασή τους, λέγοντας πως δίνουν το άλλοθι της εξάλειψης και της παραγραφής και καλώντας τους να δεχθούν, πως το αδίκημα για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι άσκηση καθηκόντων του υπουργού και άρα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη ώστε να μην το «αγγίξει» η Βουλή και παραγραφεί και αυτό.

«Αν το αγγίξουμε δίνουμε στη φαρέτρα του κ. Τσοχατζόπουλου όλα τα επιχειρήματα για να επικαλεστεί εξάλειψη του αξιόποινου και παραγραφή». Επίσης ανέφερε πως το αδίκημα της «δωροδοκίας» υπόκειται στην εξάλειψη του αξιόποινου κι ως εκ τούτου η πρόταση είναι προδήλως αβάσιμη.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τα στοιχεία για 11 εκ. ευρώ που βρέθηκαν το 2007, για το «μαύρο χρήμα» και την μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και απηύθυνε το ερώτημα, «γιατί μένουμε στο 1998 - 2002;» για να απαντήσει πως αυτό συμβαίνει διότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ξέρει πως δεν μπορεί να πάθει τίποτα ποινικά.

Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Καμμένου, σημείωσε ότι «κάποιοι από τη ΝΔ δεν είπαν τίποτα για τα αντισταθμιστικά οφέλη» και έκανε λόγο για επιλεκτική μνήμη.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθύνες σε όλους που συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ

Διαχωρισμό των ζητημάτων ως προς το ποινικό μέρος που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων των πρώην υπουργών, σε σχέση με ζητήματα που δεν μπορούν να έχουν καμία επαφή με την άσκηση καθηκόντων πολιτικών προσώπων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας, δεν είναι δυνατόν η μίζα και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να εντάσσεται στην λογική της άσκησης καθηκόντων και δεν είναι δυνατόν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που έχει διαρκή χαρακτήρα, να παραγράφεται.

Ανέφερε ότι το κόμμα του θα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε να μην παραγραφεί τίποτα απ' όλα τα επίδικα ζητήματα, αλλά - πρόσθεσε - ότι το πλαίσιο που έθεσε η πλειοψηφία, και όπως φαίνεται συμφωνεί και η ΝΔ, είναι πολύ δεσμευτικό και ολισθηρό.

Ο κ. Δρίτσας συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «αναγκαστικά ναι» στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε «εκβιαστικά μονόπλευρη», αιτιολογώντας πως το πράττει μόνο και μόνο για να μην κλείσει η υπόθεση και να δοθεί μια στοιχειώδης δυνατότητα περαιτέρω διερεύνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας το σκεπτικό του κόμματός του επί της πρότασης της πλειοψηφίας, μίλησε για τρίπτυχο το οποίο έγκειται στην ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, στους εξοπλισμούς και τις μίζες και επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν να θιγεί μόνον το τελευταίο.

Τέλος, ανέφερε πως αυτό που μένει μετέωρο είναι η συνολική κυβερνητική ευθύνη όλων των αποφάσεων όσων συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο έλαβε όλες αυτές τις σοβαρές αποφάσεις και του τότε πρωθυπουργού και άλλων πολλών υπουργών.

Το απόγευμα ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται αργότερα σήμερα η παρέμβαση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο
πρώην υπουργός, επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι η απόφαση για την κατασκευή των υποβρυχίων από την κοινοπραξία των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις γερμανικές εταιρείες Ferrostaal και HDW ήταν αποτέλεσμα κοινής θέσης και κατακύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και ότι ο ίδιος δεν είχε οικονομικά οφέλη, όπως προκύπτει από τη γερμανική δικογραφία που διενήργησε η Εισαγγελία του Μονάχου.

Με τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συστήσει προκαταρκτική μόνον για τον ίδιο και τη σύμπτωση των απόψεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, με δήλωσή του, έκανε λόγο για «ατόπημα, περίεργη διαδικασία λόγω κρίσης προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ και περίεργη σύμπνοια με τη ΝΔ για επιλεκτική στοχοποίησή του για μια βολική 'αλήθεια' με ορατές πλέον πολιτικές σκοπιμότητες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: