Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μείωση αποδοχών 8% στον ιδιωτικό τομέα παραδέχθηκε ο Γ. Κουτρουμάνης

Ξεπέρασε τις προβλέψεις...


http://img.protothema.gr/68F04F89C5EBB93FD5F636BEFBF0314A.jpg
Μεγαλύτερη των προβλέψεων είναι η μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τις ψαλιδισμένες εισφορές που εισπράττει το ΙΚΑ. Η μείωση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, έχει φτάσει στο 8% και οφείλεται κυρίως στην εκ περιτροπής εργασία και στις μειώσεις μέσω ατομικών συμβάσεων, που έχουν κατακλύσει την αγορά.

Το ποσοστό υπερβαίνει τις προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που εκτιμούσε ότι οι μειώσεις στις αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας το 2011 θα κυμανθούν από 5% έως 5,7%. Πρωταθλητής στη «μαύρη εργασία» και στην εκ περιτροπής απασχόληση αναδεικνύεται ο χώρος του τουρισμού και του επισιτισμού. Πάνω από το 60% των απασχολούμενων -σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών του κλάδου- δουλεύουν ανασφάλιστοι. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2010, στους 550.000 απασχολούμενους, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ήταν μόλις 133.000 σε εστιατόρια και καφετέριες και 98.000 στα ξενοδοχεια.

Επίσης, σε 150.000 επιχειρήσεις επισιτισμού σε όλη τη χώρα, μόλις το 0,9% των εργαζομένων ειναι ασφαλισμένοι ανά επιχείρηση, ενώ στις 10.000 ξενοδοχειακές μονάδες αναλογούν εννέα ασφαλισμένοι ανά ξενοδοχείο ή τρεις ασφαλισμένοι ανά βάρδια. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, που έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, κάνουν λογο και για κύμα απολύσεων, για μετατροπή των όρων εργασίας τους, καθώς και για την κάλυψη των θέσεων από μαθητευόμενους σε σχολές της Ελλάδος και του εξωτερικού (κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ), που αμείβονται με 500 ευρώ.

Τι επίπτωση θα έχουν η μείωση των μισθών και οι ανατροπές στην αγορά εργασίας, στα έσοδα των ταμείων; Φέτος οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης θα μετρήσουν απώλειες πάνω από δέκα δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή, την ύφεση, την έκρηξη της ανεργίας και τη µείωση των µισθών.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ από ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 13% το πρώτο δίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, πέφτοντας στο 1,695 δισ. ευρώ, έναντι 2,022 δισ. ευρώ. Η μείωση των εισφορών επιβαρύνεται και από το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: