Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (23/12, 19:30, Δ.Τ.) Αντίστροφη μέτρηση στην «αιώνια μάχη» για τον τελικό


Αντίστροφη μέτρηση στην «αιώνια μάχη» για τον τελικό
  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Τον δεύτερο φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας αναζητούν όλοι και η απάντηση δίνεται το βράδυ της Δευτέρας (23/12, 19:30, Δ.Τ.) στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Άρης έγινε η πρώτη φιναλίστ, αποκλείοντας τον Πανιώνιο και πέρασε στον τελικό του Ηρακλείου που θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου 2014.

Στο ΟΑΚΑ Γιαννακόπουλος και Θ13

Στο πλευρό των ομάδων τους βρέθηκαν την Κυριακή οι διοικήσεις των «αιωνίων», προκειμένου να εμψυχώσουν τους παίκτες τους εν όψει του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας την Δευτέρα (19:30, Δ.Τ.).

Στο ΟΑΚΑ βρέθηκε αντιπροσωπεία της Θύρας 13 και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την στήριξη τους στην ομάδα.

Ο «ισχυρός» άνδρας του «τριφυλλιού» παρακολούθησε μέρος της προπόνησης, θέλοντας με την παρουσία του να στηρίξει και να «ντοπάρει» ψυχολογικά τους παίκτες και το τεχνικό τιμ της ομάδας.

Αγωνιστικά, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς θα είναι τελικά η μοναδική απουσία για τον Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Κροάτης γκαρντ, ο οποίος υπέστη θλάση στο δικέφαλο μηριαίο την περασμένη Πέμπτη στο ματς της Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχει αρχίσει θεραπεία και δεν θα βρίσκεται στο παρκέ για το μεγάλο ντέρμπι.

Αντίθετα, οι Γιόνας Ματσιούλις και Νίκος Παππάς συμμετείχαν στη προπόνηση χωρίς να αισθανθούν ενοχλήσεις και συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή, η οποία αποσύρθηκε σε ξενοδοχείο. Βέβαια, το κατά πόσον θα είναι σε θέση να βοηθήσουν (ιδίως ο Παππάς, το πρόβλημα του οποίου στον αγκώνα ήταν σοβαρότερο), θα φανεί στον αγώνα.

Στο ΣΕΦ οι Αγγελόπουλοι 

Παρουσία των ιδιοκτητών της ΚΑΕ, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ η τελευταία προπόνηση του Ολυμπιακού πριν το μεγάλο ημιτελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Οι διοικητικοί ηγέτες των «ερυθρολεύκων» θέλησαν με την παρουσία τους να ανεβάσουν την ψυχολογία στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και να τους δείξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό τους, λίγο πριν τη μεγάλη μάχη με τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Στα αγωνιστικά, την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή των Εϊσι Λο και Μπρεντ Πέτγουεϊ. Οι δύο Αμερικανοί προέρχονται από τραυματισμούς και την Κυριακή ακολούθησαν μέρος της προπόνησης, υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό. Πρόβλημα προέκυψε με τον Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος χτύπησε στο χέρι και αποχώρησε από την προπόνηση.

Τα ιστορικά στοιχεία...

Κίνητρο για τον Παναθηναϊκό αποτελεί η συμμετοχή του στον 20ο τελικό με στόχο τον 15ο τίτλο στην ιστορία του στο θεσμό και τρίτο διαδοχικό. Ο Ολυμπιακός απώλεσε τις δύο τελευταίες φορές την ευκαιρία για τον 10ο τίτλο του και ο πρωταθλητής Ευρώπης ευελπιστεί πως αυτή τη φορά θα βγάλει από το δρόμο του τον πολυνίκη του θεσμού νωρίτερα, θα δηλώσει «παρών» στον 18ο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του και θα σηκώσει το τρόπαιο.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικούς τελικούς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Κύπελλο ανδρών που οι δύο «αιώνιοι» θα λύσουν τις... διαφορές τους στον ημιτελικό. Η τελευταία φορά που οι δύο «αιώνιοι» δεν τέθηκαν αντιμέτωποι σε τελικό Κυπέλλου ήταν τη σεζόν 2006-07 (Παναθηναϊκός-ΑΓΟ Ρεθύμνου 87-48). Σε ημιτελικό Κυπέλλου ανδρών, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντώνται για τρίτη φορά στην ιστορία τους. Οι πρώτες δύο φορές ήταν το 2001 και το 2002, όταν ακόμη το σύστημα διεξαγωγής προέβλεπε φάιναλ φορ! Συγκεκριμένα, στο 7ο φάιναλ φορ Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ καταγράφηκε η πρώτη συνάντηση σε ημιτελικό για τις δύο ομάδες. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει 79-69 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, αλλά δεν συνδύασε την επιτυχία του αυτή με νίκη στον τελικό, καθώς ηττήθηκε με 66-64 από την ΑΕΚ. Αυτή ήταν μάλιστα η δεύτερη διαδοχική χρονιά που ο -πολυνίκης του θεσμού- Παναθηναϊκός (των 14 τροπαίων σήμερα) απώλεσε τον τίτλο του Κυπέλλου από την Ένωση.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, στο 8ο φάιναλ φορ Κυπέλλου, οι δύο «αιώνιοι» διασταύρωσαν και πάλι τα «ξίφη» τους στον ημιτελικό του φάιναλ φορ. Όμως, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που... χαμογέλασε εκείνη τη φορά απέναντι στους «πράσινους», επικρατώντας 83-75 μέσα στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν και τον τίτλο εκείνη τη χρονιά, με τεχνικό τον Σλόμπονταν Σούμποτιτς, επικρατώντας 74-66 του Αμαρουσίου. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος της ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μετά από πέντε χρόνια σε οποιαδήποτε διοργάνωση, από τη χρονιά δηλαδή του "triple crown", το 1997.

Από το 2008 μέχρι και το 2013, το κλειστό του Ελληνικού φιλοξένησε και τις έξι φορές την καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού ανάμεσα στους δύο «αιώνιους», εκ των οποίων τις 4 στέφθηκε κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός (2008, 2009, 2012, 2013) και τις 2 ο Ολυμπιακός (2010, 2011). Το 1979, το 1983 και το 1986 ήταν οι πρώτες τρεις συναντήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού σε τελικό Κυπέλλου, με τον Παναθηναϊκό νικητή και τις τρεις αυτές φορές.

Το πρόγραμμα και οι διαιτητές έχουν ως εξής:


Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου

ΟΑΚΑ 19.30 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (Δ.Τ.)
Αναστόπουλος-Σχινάς-Τανατζής (Βιδάλης/Σταύρου)
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: