Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ολα οσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ το παρασκήνιο, οι διάδρομοι οι αποφάσεις

20131223-093916.jpg
Περιγράφοντας στην ουσία πως θα κινηθεί απο εδώ και πέρα μέχρι τις εθνικές εκλογές όποτε αυτές και αν γίνουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ξεκαθάρισε μιλώντας χθες στην ενιάωρη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος του, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις απο όπου και αν προέρχονται κάνοντας λόγο για μεγάλα αποθέματα αντοχών. «Έχω μεγάλα αποθέματα αντοχής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας ότι το κίνητρό του είναι βαθιά ιστορικό. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον αγγίζει όποιος «ανοηταίνει» ή «ασχημονεί».
Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε απο αρκετά στελέχη που δεν υιοθετούν τις απόψεις του, τόνισε πως υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των στελεχών, επιρρίπτοντάς τους, εμμέσως, την ευθύνη για τον θρυμματισμό της εικόνας του Κινήματος.
Σε ότι αφορά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της παράταξης, ο κ. Βενιζέλος έριξε το γάντι σε εκείνους που τον αμφισβητούν: Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αμφιθυμία σχετικά με το αν η χώρα βγαίνει ή όχι από το μνημόνιο, δεν δείχνει να πιστεύει ότι αποτελεί τον εγγυητή της σταθερότητας της κυβέρνησης και της χώρας και σε όσους θεωρούν το ΠΑΣΟΚ «αειπάρθενο» απηύθυνε το ερώτημα αν η πολιτική αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει συνεργαζόμενο με τη ΝΔ, σήμερα και δεν κινδύνευε όταν συνεργαζόταν με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ ή αν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές εναντίον της συγκυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ την οποία οι περισσότεροι από τους σημερινούς αμφισβητίες υπηρέτησαν ως υπουργοί.
Και έκανε λόγο για ύπαρξη ανεύθυνων, ανιστόρητων και ανεπίγνωστων διαφορών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που δίνουν άλλοθι σε όλους τους άλλους.
Σύμφωνα με στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σκανδαλίδη, έλεγαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την ομιλία του έδειξε ότι συνομιλεί με την ιστορία κάνοντας το χρέος του έναντι της χώρας ενώ σε δεύτερη μοίρα βάζει την παράταξη. Αυτό φάνηκε και απο το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε μεταξύ άλλων κλείνοντας το πρώτο σκέλος της ομιλίας του : Τόνισε ότι αναμετράται με την ιστορία και ότι ανέλαβε την ηγεσία σε περίοδο βαθιάς κρίσης, εκ των υστέρων και εξ ανάγκης και στόχος του είναι να σταματήσει να υπάρχει ο λόγος ανάγκης.
Παρασκήνιο και διαβουλεύσεις
Ο κ Βενιζέλος δέχθηκε έντονη κριτική κατά τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος του. Είναι χαρακτηριστικό το παρασκήνιο που αναδείχθηκε μεταξύ ορισμένων ομάδων του ΠΑΣΟΚ.
Επειδή είχαν φύγει πολλά στελέχη του κόμματος για την επαρχία και άλλοι για άλλους λόγους μέσα απο την αίθουσα, υπήρξε η λογική να μην γίνει ψηφοφορία για την επικύρωση της εισήγησης του προέδρου όπως γίνεται κάθε άλλη φορά επειδή ήταν λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και απλώς ο πρόεδρος της ΚΠΕ Γιάννης Δριβελέγκας, να πει στο σώμα ότι ψηφίζεται κατά πλειοψηφία η εισήγηση και έτσι να έκλεινε η συνεδρίαση. Όμως στελεχη του κ. Βενιζέλου επέμεναν οτι θα έπρεπε να έλεγε ο κ. Δριβελέγκας με «μεγάλη πλειοψηφία» αντί για τη λέξη απλά , «πλειοψηφία». Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε αποφασιστεί αν ο κ. Βενιζέλος θα έκλεινε τη συνεδρίαση της ΚΠΕ με ομιλία του, η οποία τελικά και έγινε και με αυτήν έκλεισε η συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ.
Πυρ ομαδόν απο στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Ο κ Βενιζέλος δέχθηκε έντονη εσωκομματική κριτική κατά τη συνεδρίαση του κόμματος,
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος είναι ένας από τα 11 στελέχη που υπέγραφαν την επιστολή για έκτακτη σύγκληση της ΚΠΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προειδοποίησε για κίνδυνο κατάρρευσης και απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.
«Το ΠΑΣΟΚ πέθανε; Οχι, είναι ζωντανό. Κάναμε σωστές επιλογές αλλα δεν μπορούμε να τις κεφαλοποιησουμε. Ενόψει ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια προβλήματα και πρέπει να είναι προσεκτικό στη στρατηγική του. Μάχη ανασύνταξης και άμεση παρουσία με το όνομα του και τα σύμβολα του στις ευρωεκλογές. Δεν ντρεπόμαστε που ειμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν κρυβόμαστε. Αν καταρρεύσουμε στις ευρωεκλογές την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει προσωπικος ρόλος για κανέναν και θα γίνουμε παρακολούθημα της ΝΔ».
Κριτική αλλά ήπια άσκησε και ο Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος ζήτησε να μην επιτραπεί να διαλυθεί μέσα στο στομάχι της Δεξιάς τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει ένα ρεύμα ελπίδας που θα προέλθει από ασυνήθιστες συγκρούσεις.
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Θάνος Μωραΐτης ο οποίος αναφερόμενος στη συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου σημείωσε πως δεν στήνεται παράταξη όταν συναινούν πέντε μαγαζάκια και πέντε συνταξιούχοι μαγαζάτορες και πρότεινε ιδρυτικό συνέδριο για τη συγκρότηση της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης με πρωταγωνιστή το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει μαζί με τη χώρα.
Ο κ. Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι χάσαμε το μέτρο, χειροκροτούμε τον Σαμαρά. Βαρύ φορτίο να στηρίζουμε τη δημοκρατική παράταξη.
Βενιζέλος: Θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου
«Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της, δεν υπάρχει εθνική ενότητα και σταθερή πορεία του έθνους. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση, ούτε η παρακαταθήκη που δημιουργεί ο λαός με τις θυσίες του» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της ΚΠΕ του Κινήματος, ύστερα από τις τοποθετήσεις των «ανταρτών».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η χώρα, βγαίνοντας από την κρίση, να ανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια και κυριαρχία. Δεν μας έχουν θέσει θέμα εθνικής ασφάλειας, ανέφερε, αλλά η οικονομική ισχύς, η εθνική ανεξαρτησία και η ανάπτυξη είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες της εθνικής κυριαρχίας.
Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές ανέφερε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η αποδοχή της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.
Σχετικά με τις Ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, τον οποίο χαρακτήρισε, παλαιοκομματικό.Οι εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος έληξαν με την ανακοίνωση του Προέδρου της Συνόδου Γιάννη Δριβελέγκα ότι από τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΠΕ προέκυψε η έγκριση της εισήγησης του Προέδρου του Κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: