Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Πρόγραμμα λιτότητας από τους Ελληνες

nooz.gr
Με περικοπές στην κατανάλωση, στις μετακινήσεις, στον τουρισμό και στην ψυχαγωγία, οι Ελληνες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στο πορτοφόλι τους, στην εποχή του μνημονίου. Βάζουν βενζίνη με πνεύμα οικονομίας, ψάχνουν για φθηνά προϊόντα και προσφορές, ταξιδεύουν λιγότερο, κόβουν νυχτερινές εξόδους.

Σε ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής αναφέρεται ότι οι πωλήσεις της βενζίνης παρουσιάζουν πτώση 25% και του πετρελαίου κίνησης 50% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιούση, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Επίσης, το καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει ή γεμίζει με φθηνότερα προϊόντα. Πτώση τζίρου κατά 2% - 5% τους πρώτους μήνες του 2010 παρουσιάζει ο πυρήνας της κατανάλωσης, που αφορά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης.

Σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας ερευνών της αγοράς IRI Hellas για το δωδεκάμηνο (2/5/2009 - 2/5/2010) οι πωλήσεις απορρυπαντικών στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί κατά 14,2% σε όγκο και κατά 3,7% σε αξία, οι πωλήσεις γάλακτος κατά 0,7% σε όγκο και κατά 6,6% σε αξία, οι πωλήσεις γιαουρτιού υποχωρούν κατά 2,8% σε όγκο και κατά 4,4% σε αξία, ενώ οι πωλήσεις ελαιολάδου μειώθηκαν 0,3% σε όγκο και 9,9% σε αξία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι μετακινήσεις με ταξί μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας. Παρουσιάζουν μείωση πελατείας έως και 40%.

Στη διασκέδαση, παράγοντες της αγοράς μιλούν για πτώση 30% και πάνω, ενώ τη «νύχτα» ξεπερνάει το 50%. Οπως επισημαίνεται, πολλά μαγαζιά λειτουργούν από Παρασκευή έως Κυριακή, ενώ ταβέρνες που λειτουργούσαν και μεσημέρι, σερβίρουν πλέον μόνο το βράδυ.

Στον τουρισμό η μείωση των κρατήσεων κυμαίνεται από 10% έως και 20%.

Επίσης, μείωση της τάξης του 10% καταγράφεται τους δύο τελευταίους μήνες στις διελεύσεις από τα διόδια της Αττικής Οδού, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Ακόμη, μείωση 8% καταγράφεται στις διελεύσεις Ι. Χ. αυτοκινήτων και από τα διόδια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία «Γέφυρα Α. Ε.», η μείωση εσόδων το πρώτο εξάμηνο του 2010 είναι 2,2%.

Μεγάλες είναι οι μειώσεις στην κυκλοφορία σε όλους τους σταθμούς διοδίων. Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από Μαλιακό έως Κλειδί Ημαθίας καταγράφηκε τον Μάιο πτώση που άγγιξε το 21%. Στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από Μεταμόρφωση Αττικής έως Σκάρφεια, η πτώση έφτασε τον Μάιο το 8%. Στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου υπήρξε συρρίκνωση 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: