(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)
O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συνάντησε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα τον οικονομικό του σύμβουλο με αρμοδιότητα τις τράπεζες και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους κ. Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, όχι όπως θα περίμενε κανείς στο...
Μέγαρο Μαξίμου ή έστω στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή, αλλά στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι. Τις προάλλες στο ίδιο ξενοδοχείο των βορείων προαστίων συνάντησε τουλάχιστον δύο υπουργούς και έναν αναπληρωτή υπουργό. Την επομένη της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σκιόπα προέβλεψε ακόμη 15 χρόνια λιτότητας, ενώ σε συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με πολιτικούς βγήκε η είδηση ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν εθνικές εκλογές την ώρα που όλα παίζονταν με τις εκλογές περιφερειαρχών και δημάρχων. Τόπος μυστικών συναντήσεων ή το «Μαξίμου» των βορείων προαστίων;
Συναντήσεις στο «La terrasse»
Είναι αλήθεια ότι στο εστιατόριο «La terrasse», του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Κεφαλάρι, γίνονταν και γίνονται αξιοσημείωτα γεγονότα. Εκεί συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει αργά το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ τον Πρωθυπουργό να γευματίζει με πολιτικούς, με συμβούλους του, με μέλη της οικογένειάς του ή ακόμη με προσωπικούς του φίλους. Μια παράδοση που συνεχίζεται από την εποχή του παππού του Γεωργίου Παπανδρέου. Εκεί μπορεί κανείς επίσης να συναντήσει και βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ να γευματίζουν με συναδέλφους τους βουλευτές, δίπλα σε τραπέζια όπου κάθονται επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ακόμη και ποδοσφαιριστές και να απολαμβάνουν όλοι μαζί τα νόστιμα μαγειρευτά σουτζουκάκια και ντολμαδάκια καθώς και την ψαρόσουπα (σπεσιαλιτέ του εστιατορίου), συνομιλώντας χαμηλόφωνα. Και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιόνται και πάλι τι κρύβουν όλες αυτές οι πολιτικές συναντήσεις στο «Πεντελικόν», όπου κατά σύμπτωση δεν υπάρχουν ποτέ κάμερες, μαγνητόφωνα ή φωτογραφικές μηχανές.
«Εχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό μας και αναχαιτίζει ευγενικά κάθε προσπάθεια φωτογράφισης πολιτικού προσώπου» λέει υπερήφανα ο μόλις τεσσάρων εβδομάδων διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Βάιος Ζήσης. Επιβεβαιώνει ότι γίνονται συχνά πολιτικές συναντήσεις, δεν λέει όμως ποτέ ούτε ονόματα πολιτικών ούτε καν τις συνήθειές τους. Απλώς σημειώνει ότι ουδείς από αυτούς ζητεί- όπως συνέβαινε στο παρελθόν- τη «σουίτα 99» για μυστικές συναντήσεις ή prive χώρο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και ώτα των άλλων πελατών.
Συνομιλίες και διακριτικότητα
Ο κ. Παπανδρέου, βεβαιώνει τόσο ο διευθυντής του ξενοδοχείου όσο και ο υπουργός αναπληρωτής κ. Τηλ. Χυτήρης που τον συνόδευσε εκεί σε μία από τις συναντήσεις του, με την είσοδό του στο ξενοδοχείο αρχίζει (όπως το συνηθίζει) να χαιρετά τους πάντες, θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του, προς άρση κάθε παρεξηγήσεως. Από τα γκαρσόνια και τους ξενοδοχειακούς υπαλλήλους ως και τους... πελάτες που βρίσκονται στα καφέ και στα μπαρ, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν δίπλα τους τον Πρωθυπουργό. Κάθεται με τον συνομιλητή του σε τραπέζι, κυρίως στο κέντρο της αίθουσας. Δεν κρύβεται από κανέναν και ούτε επιδιώκει να κρατηθεί η συνάντησή του μυστική. Τον Πρωθυπουργό και τους άλλους πολιτικούς όταν βρεθούν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο αναλαμβάνει να τους προφυλάξει από τυχόν απρόσκλητους φωτογράφους ή δημοσιογράφους η ίδια η διεύθυνση του ξενοδοχείου. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Παπανδρέου έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του στο «Πεντελικόν», αφού συναντάται εκεί συχνά με υπουργούς και βουλευτές: «Είναι ένα δεύτερο Μέγαρο Μαξίμου στα βόρεια προάστια» λένε με χιούμορ οι πιο μυημένοι στο ΠαΣοΚ.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο συνδέεται εδώ και χρόνια στενά με την οικογένεια Παπανδρέου, ίσως λόγω γειτνίασής του με τη βίλα «Γαλήνη», το ιστορικό σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου. Τρεις γενιές πρωθυπουργών Παπανδρέου προτίμησαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για ορισμένες από τις συναντήσεις τους και όχι μόνον.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑ
Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Γεώργιος Γρίβας και ο Στέφανος Στεφανόπουλος έλαβαν σημαντικές αποφάσεις στο «Πεντελικόν» Παλαιότερα,πριν από τη δικτατορία,το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν τόπος πολιτικών που ήθελαν να συζητήσουν μακριά από περίεργους ή ακόμη από πολιτικούς τους αντιπάλους.Εκεί συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του ο αρχηγός των Προοδευτικών Σπύρος Μαρκεζίνης. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έγινε η τελική συνάντησή του με τον Αντώνη Μπριλάκη, εκπρόσωπο της ΕΔΑ,με άφθονο παρασκήνιο,για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962- χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Απρίλιο του 1964 έγινε σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε να αποσταλεί ο Γρίβας στην Κύπρο «για να τελειώνει αυτή η ιστορία με τον Μακάριο». Τον Αύγουστο του 1965 έγινε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου το «μυστικό» γεύμα Στέφανου Στεφανόπουλου με μια ομάδα βουλευτών της Ενωσης Κέντρου,εκ των οποίων οι Ευάγγελος Δενδρινός,Σταμάτης Μανούσης,Ιωάννης Τσουδερός και Κώστας Ράλλης,οι περισσότεροι εκ των οποίων αργότερα αποστάτησαν και ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
Εκεί έγινε η επίσης μυστική συνάντηση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά με τον υφυπουργό Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία τους,το 1963,η οποία και κατέληξε σε σύγκρουση καθ΄ ότι ο Παπακωνσταντίνου ήθελε «εκκαθαρίσεις σε βάθος στο στράτευμα» και ο Γαρουφαλιάς του το απαγόρευσε.Εκεί, τέλος,είχε τις «πολιτικές επικοινωνίες» του,όπως ονόμαζε τα ραντεβού του με τους πολιτικούς,ο Νίκος Μπακόπουλος,προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργός Εσωτερικών το 1963.
Ο Ανδρέας και η θυελλώδης συνεδρίαση της ΚΕτο 1990
ΟΑνδρέας Παπανδρέου, ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού,το προτίμησε για να κάνει μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο και την εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί,προκειμένου να μην έχει μεγάλες μετακινήσεις.
Ηταν το 1990, όταν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή για να εκλέξει τον πρώτο Γραμματέα της,σε μια συνεδρίαση που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για το Κίνημα όταν ο Ανδρέας απείλησε να το διαλύσει αν δεν εκλεγόταν ο εκλεκτός του κ. Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο σημερινός πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέου τότε ήταν βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής,αλλά δεν έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ,στις εσωκομματικές εξελίξεις,καθώς υπήρχαν τα λεγόμενα «ιερά τέρατα» του Κινήματος,δηλαδή οι Γ. Γεννηματάς,Α.Τσοχατζόπουλος, Κ.Σημίτης,Κ.
Λαλιώτης κτλ.
Τα στελέχη του Κινήματος θυμούνται τον σημερινό Πρωθυπουργό να κάθεται στην τελευταία σειρά των καθισμάτων με το γνωστό λάπτοπ στα γόνατά του και να κρατάει κάτι σαν πρακτικά της συνεδρίασης,για δική του όμως χρήση.Πολλές φορές απομονωνόταν τραβώντας προς τα πίσω μία από τις καρέκλες για να κάνει τη δουλειά του πιο ήσυχα.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έκαναν τελικά το χατίρι του Ανδρέα και εξέλεξαν τον Ακη,αλλά μεγάλο ήταν το ποσοστό που έλαβε ο αντίπαλός του κ. Παρασκευάς Αυγερινός. Κανένας,ακόμη και σήμερα,αν και έχουν περάσει 20 χρόνια, δεν γνωρίζει αν ο κ.Γ. Παπανδρέου ψήφισε στο «Πεντελικόν» σύμφωνα με τη γραμμή του πατέρα του ή πήγε κόντρα σε αυτήν.Ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για το θέμα αυτό.Ούτε έχει μιλήσει κανείς για τις διεργασίες,τις συμφωνίες,τις συμμαχίες και τις αντιπαραθέσεις που έγιναν εκείνη την περίοδο μέσα στα εστιατόρια,στα μπαρ και στις σουίτες του ξενοδοχείου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου