Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Αναταραχή για τη συγχώνευση νοσοκομείων


Την εκτίμηση ότι ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τον Ιούνιο και μετά, πυροδότησε μία παράγραφος του νομοσχεδίου για τη Υγεία, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργικό συμβούλιο.

Η πρόβλεψη ότι θα μπορούν, από το νέο έτος, κάποιοι διοικητές νοσοκομείων να διοικούν πέραν του ενός νοσοκομείου και να αμείβονται επί πλέον γι’ αυτή την εργασία, μεταφράζεται ως ότι προετοιμάζεται το έδαφος για τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου υπήρχαν προφορικές αναφορές προς το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας απασχολούν μεγάλο αριθμό γιατρών, αλλά και διοικητικού προσωπικού δυσανάλογο μάλιστα με το έργο, που παράγουν. Ως εκ τούτου, η συγχώνευσή τους αποτελούσε, ενδεχομένως, λύση για εξοικονόμηση αρκετών πόρων.

Για την ώρα, πάντως, ο υπουργός δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν αποκλείει πιθανή συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία -όπως και χθες μιλώντας προς τους προέδρους 30 μεγάλων νοσοκομείων- ότι η συζήτηση αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει μετά την άνοιξη του 2011.

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως πριν συνταχθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας από τη σχολή Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για το ποιες νοσηλευτικές μονάδες είναι πιθανόν να συγχωνευτούν, καθώς, όπως τονίζουν, αν δεν καταγραφούν οι ανάγκες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Για την ώρα, το θέμα είναι υπό μελέτη, ενώ αναμένεται να δοθούν σαφείς απαντήσεις από τον υπουργό μεθαύριο, Δευτέρα, οπότε θα γίνει στους εκπροσώπους του Τύπου ενημέρωση επί του περιεχομένου του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: