Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο

Σήμερα τα Φώτα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Λαμπρές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στο επίκεντρο του εορτασμού το λιμάνι του Πειραιά, όπου πλήθος πολιτικού κόσμου παρακολούθησε την τελετή Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον ποταμό Άρδα, στον Έβρο.

Στο λιμάνι του Πειραιά την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης. Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α' Πειραιά του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης και Δημήτρης Καρύδης, οι βουλευτές της ΝΔ Παναγιώτης Μελάς και Γιάννης Τραγάκης και πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες.

Άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.

Μετά το πέρας της τελετής, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας τόνισε: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βάφτιση του Ιησού Χριστού. Τη φανέρωση της Αγίας Τρίαδας. Σήμερα φωτίζεται ο κόσμος, σήμερα αγιάζονται τα νερά. Το μήνυμα είναι ότι με σχέδιο, με φώτιση, με όραμα και αισιοδοξία προχωράμε δυνατά μπροστά».

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε «φώτιση σημαίνει 'φεύγει το σκοτάδι και έρχεται η αισιοδοξία', αυτό με τη βοήθεια του Θεού ελπίζω να γίνει φέτος για τον κάθε Έλληνα σε αυτές τις δύσκολες ώρες και κυρίως για την πατρίδα μας».

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε από την πλευρά του: «Είθε ο αγιασμός των υδάτων του Αιγαίου να φτάσει μέχρι το Ερζερούμ και να ευλογήσει ο Θεός μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας, στη θάλασσά μας, που καθαγιάσθη από τον αγώνα του Κανάρη, του Μιαούλη και της Μπουμπουλίνας».

Το πρωί, πριν από την τελετή, τελεσθηκε θεία λειτουργία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιά, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και του μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ.

Στη Θεσσαλονίκη στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Άνθιμος και την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι. Στη συνέχεια, ο κ. Καμίνης παρέστη και στην τελετή στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Στο Φανάρι σε εξέλιξη βρίσκεται η δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ η τελετή Αγιασμού των Υδάτων θα γίνει σε λίγο στο Κεράτειο Κόλπο.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή στον Πειραιά λέγοντας ότι «τα Θεοφάνεια και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού είναι μια εκ των κορυφαίων θρησκευτικών γιορτών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Κατά τη γνώμη μας, μια καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα τελετή δεν μπορεί και δεν πρέπει να οργανώνεται από εκπροσώπους θεσμών της κοσμικής εξουσίας.

» Εάν αυτή την πρόσκληση απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πειραιά, με διαφορετικά κριτήρια θα καθοριζόταν η δική μας στάση. Η Πολιτεία και η Εκκλησία σε ένα δημοκρατικό καθεστώς θα πρέπει να έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους.

» Αυτή άλλωστε ήταν πάντα η άποψη του πολιτικού μας χώρου και γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο φέτος αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, δεν έχουμε ανταποκριθεί στις ανάλογες προσκλήσεις των εκάστοτε Δημάρχων Πειραιά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: