Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πλήρης εκτροχιασμός και νέα φοροεπιδρομή

Έρχονται περικοπές και στα επιδόματα


http://img.protothema.gr/7A98D83566D98F8F2E0D4B320A7B25A8.jpg
Ο μεγάλος χαμένος από τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομικής πολιτικής δεν είναι, βεβαίως, οι αριθμοί, αλλά η ελληνική κοινωνία, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη άμεσα με νέα μέτρα, τα οποία ίσως ξεπεράσουν και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κατάργηση και άλλων φοροαπαλλαγών, καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θα εξεταστούν επίσης τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο θα ψηφιστεί το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την εξοικονόμηση έως το 2015, περίπου 3,5 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη μέσω της προαγωγής των εργαζομένων μετά από τετραετή αξιολόγηση αντί της διετούς που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου (εφοριακοί, τελωνειακοί και αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια) δεν θα αποφύγουν τις περικοπές που ίσως φτάσουν το 30%. Την ίδια στιγμή αναμένεται η οικονομική ενίσχυση εκείνων των υπαλλήλων, που έχουν υψηλά τυπικά προσόντα και αμείβονται χαμηλότερα ακόμα και από υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο στόχαστρο της οικονομικής πολιτικής βρίσκονται ακόμη και επιδόματα με κοινωνικό χαρακτήρα, για τα οποία αναμένεται να τεθούν κριτήρια προκειμένου να συνεχιστεί η καταβολή τους.

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των θέσεων διευθυντών και προϊσταμένων από 24.000 σε 20.000, ενώ θα περιοριστούν και οι κενές οργανικές θέσεις. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την καθιέρωση μερικής απασχόλησης μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που στοχεύει κυρίως στις μητέρες. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια για να εργασθεί ο υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα. Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η αύξηση του ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ θα περικοπούν δραστικά και οι υπερωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: