Φοροελέγχους µε ονοµατεπώνυµο που θα έχουν στο στόχαστρο φυσικά πρόσωπα που εµφανίζονται πλούσια στην κοινωνία αλλά… φτωχά στην Εφορία, θα προβλέπει το τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, το οποίο αναµένεται να παρουσιαστεί την... Πέµπτη από την κυβέρνηση.
Τέσσερις υπουργοί, Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης καιΑνταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, θα συνυπογράφουν το σχέδιο. ∆εσµεύονται, έτσι, για την εφαρµογή του, αλλά και υπογραµµίζεται η βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.
Με τη δηµοσιοποίηση του σχεδίου, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το µήνυµα ότι στοεξής η προσπάθεια αύξησης των δηµοσίων εσόδων θα επικεντρωθεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής, απαντώντας στην κριτική που δέχεται µέχρι τώρα ότι τα αποτελέσµατα στο µέτωπο αυτό είναι κατώτερατων περιστάσεων, αυτών που απαιτεί η κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Ο εντοπισµός και η επιβολή ποινών στα φυσικά πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν είναι τοένα από τα τρία µέτωπα του τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2011-2013 κατά της φοροδιαφυγής. Τα άλλα δύο αφορούν τα φορολογικά έσοδα που χάνονται από το λαθρεµπόριοστα καύσιµα (άνω των 400εκατ. ευρώ ετησίως) και τα τσιγάρα, καθώς και από τη µη απόδοση του ΦΠΑ, όπου διασταυρώσεις εντόπισανπέρυσι τουλάχιστον 70.000 επαγγελµατίες και επιχειρήσεις να τον έχουν παρακρατήσει.
Μάλιστα, σύµφωνα µεκυβερνητικούς κύκλους, το σχέδιο θαυπογράφει και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης ώστε να τονίζεται η προσδοκία που αφορά τόσο τη βελτίωση του ρυθµού διεκπεραίωσης των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια όσο και την άµεση εφαρµογή των αυστηρών ποινών του νόµου για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο θα είναι τριετές, µε σκοπό την είσπραξη µόνο από τη φοροδιαφυγή ποσού 3,5 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το λαθρεµπόριο) και θα περιέχει συγκεκριµένες δράσεις και µετρήσιµους στόχους, στους οποίους περιλαµβάνονται οµάδες υψηλού κινδύνου για την φοροδιαφυγή όπως καταθέτες εξωτερικού, ελεύθεροι επαγγελµατίες µε υψηλά εισοδήµατα, 1.700 κατασκευαστές οικοδοµών που δεν εµφανίζουν στην Εφορία τα εισοδήµατα που εισπράττουν, κάτοχοι ακινήτων που δεν δήλωσαν την αξία τους στη δήλωση εισοδήµατος και θα κληθούν για συµπληρωµατικές δηλώσεις, φυσικά πρόσωπα µε ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, πουαν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007, 150.000 φορολογούµενοι που δεν δήλωσαν πέρυσι επιχειρηµατική αµοιβή, 150 φυσικά πρόσωπα στα οποία γίνονται έλεγχοι πόθεν έσχες για υποκρυπτόµενα εισοδήµατα κ.ά.
Ηδη, η ΓΓΠΣ καταρτίζει λίστες µε ονόµατα φορολογούµενων φυσικών προσώπων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, τα οποία εν συνεχεία µε βάση τα εισόδηµά τους και την περιουσιακή τους κατάσταση θα υποβάλλονται σε έλεγχο πόθεν έσχες.
ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ. Στο µέτωπο του λαθρεµπορίου, από το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµάται ότι χάνονται 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Οπως επισηµαίνουν πηγές των υπουργείων Οικονοµικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (που είναι συναρµόδιο), «ήδηέχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση του λαθρεµπορίου καυσίµων» και έχουν στοχοποιηθεί οι πρακτικές των λαθρεµπόρων.
Οι διαδοχικές αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρελαιοειδή και η συνακόλουθη αύξηση τιµών των καυσίµων έχουν προκαλέσει έξαρση του λαθρεµπορίου καυσίµωντην τελευταίαδιετία. Η τρόικα έχειεπισηµάνει από καιρό στην κυβέρνηση την ανάγκη να αντιµετωπιστούν οι παράνοµες πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο,τα δύο συναρµόδια υπουργεία έχουν συγκροτήσει ειδικέςοµάδες ελέγχου που θαλειτουργούν 24ώρες, 365 ηµέρες σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί µεγάλη παραβατικότητα (Προµαχώνας, Εξοχή, Ορµένιο κ.α.). Επίσης δροµολογείται η χρησιµοποίηση του συστήµατος ELENXIS από τους ελεγκτικούς µηχανισµούς και στον τοµέα των καυσίµων κ.λπ.
Οι 100 ράµπο της ΕΛ.ΑΣ.
Η Οικονοµική Αστυνοµία δηµιουργήθηκε τον Φεβρουάριο, στελεχώθηκε µε 100 ράµπο ειδικούς στη δίωξη φορολογικών και τραπεζικών απατών και έχει εξοπλιστεί µε τελευταίας γενιάς λογισµικά που χρησιµοποιούνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του FBI. Το τµήµα προστασίας δηµόσιας περιουσίας αναλαµβάνει τον εντοπισµό «τυχόν αυθαίρετων καταπατήσεων δηµοσίων κτηµάτων αλλά και τηναδιαφανή, παράνοµη ή εκτός των προβλεπόµενωνδιαδικασιών διαχείριση κοινοτικών πόρων», όπως περιγράφει το προεδρικό διάταγµα σύστασης της Οικονοµικής Αστυνοµίας. Μεγάλη βαρύτητα θαδοθεί στο τµήµα φορολογικής αστυνόµευσης, το οποίο είναι πλέον αρµόδιο για τη δίωξη εγκληµάτων που αφορούν την τελωνειακή και φορολογική νοµοθεσία. Το τµήµα κοινωνικής και ασφαλιστικής προστασίας αναλαµβάνει τον έλεγχο των παράνοµων συνταγογραφήσεων, τις ψευδείς ιατρικές γνωµατεύσεις, τις υπερτιµολογήσεις φαρµάκων αλλά και τη µη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
TANEA
Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Φοροέλεγχοι µε ονοµατεπώνυµο ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου