Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Πολιτική κόντρα πάνω από τα «συντρίμμια» της οικονομίας

Μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα...


http://img.protothema.gr/73372EA7676B19D20EA19B920C8AFFE1.jpg
Πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμα του 2010, που ανήλθε στο 10,5% του ΑΕΠΟ, αντί για το 9,4%, που υπολογιζόταν μέχρι τώρα.

"Η αξιοπιστία οποιασδήποτε ανακοίνωσης και κριτικής της ΝΔ για το έλλειμμα είναι μηδενική. Και αυτό, γιατί κρίνεται από τα ίδια της τα πρωτοφανή πεπραγμένα:". Αυτό δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομίας της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Μηταράκη, σχετικά με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2010.

Ο ελληνικός λαός, αναφέρει στη δηλωσή του ο κ Πεταλωτής, "δεν θα ξεχάσει εύκολα ότι το 2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε Προϋπολογισμό, προβλέποντας έλλειμμα 2%. Τον Σεπτέμβριο, πριν δραπετεύσουν στις εκλογές, το εκτιμούσαν σε 6%. Τελικά αποδείχτηκε ότι έφτασε στο απίθανο ύψος του 15,4%. Σε απλά ελληνικά, το έλλειμμα τους «ξέφυγε» 30 δισ. ευρώ! Παραπάνω από το σύνολο των μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα!".

Ο κ. Πεταλωτής τονίζει οτι "η σημερινή κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010. Η μείωση αυτή του 5% είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης σε ένα μόλις χρόνο. Αυτό επιτεύχθηκε υπό συνθήκες ύφεσης και με απόλυτη διαφάνεια. Η σημερινή ανακοίνωση της Eurostat εμφάνισε μια απόκλιση σε ένα απολύτως ρευστό περιβάλλον, με ακόμα μεγάλα προβλήματα στη συγκράτηση δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στη δυσκολία είσπραξης εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών σε περιβάλλον ύφεσης".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει στη δηλωσή του, υπογραμμίζοντας ότι "η παράταξη των ελλειμμάτων και της απογραφής για την οποία ακόμη εικονικά «ερίζει» εσωτερικά, κάνει μικροπολιτική, υπονομεύοντας την εθνική προσπάθεια. Ο κ. Σαμαράς επιμένει να αντιπολιτεύεται με στείρα κριτική και με συστηματική αμφισβήτηση των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού. Όσο ο ίδιος και οι επιτελείς του σκηνοθετούν το «Ζάππειο 2», η κυβέρνηση υπηρετεί με επιμονή, τεκμηρίωση, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα τον στόχο οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης και αλλαγής της πατρίδας μας".

Τι λέει η ΝΔ

Για "αποτυχία των στόχων, τόσο στο χρέος όσο και στο έλλειμμα", κατηγορεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται στις αρχικές εκτιμήσεις του Μνημονίου για "έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, το 2010" και αποδίδει την "αναθεώρηση αυτή κυρίως στην κατάρρευση των εσόδων, λόγω της φορολογικής επιδρομής σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Τα έσοδα, σημειώνει, "αυξήθηκαν μόλις κατά 5,5% το 2010, έναντι στόχου στο Μνημόνιο για αύξηση κατά 13,7%". Αυτές οι αποκλίσεις, προσθέτει, έναντι των στόχων, θα οδηγήσουν στη λήψη νέων συμπληρωματικών μέτρων, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η νέα «τρύπα» στο έλλειμμα.

Ο κ Σταϊκούρας αναφέρει ότι "η ύφεση είναι βαθιά και παρατεταμένη, το έλλειμμα δεν μειώνεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται. Οι Έλληνες πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες χωρίς αντίκρισμα".

Καταλήγοντας, τονίζει ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη" και ότι "απαιτείται αλλαγή πολιτικής".

"Προαπαιτούμενο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η κοινωνική συνοχή" αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι "το Μνημόνιο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό, οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας και σε λουκέτα την αγορά", επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: