Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ξεκινά η Σύνοδος «Υποφέρουμε από ανεργία» το μήνυμα Σαμαρά προς τις Βρυξέλλες


O πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο
O πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ.

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική» κατέληξε.

Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίζουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο θα παρουσιάσει την Στρατηγική 2020 με στόχο τις πολιτικές για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Όπως σχολιάζει το Reuters, αυτή η Σύνοδος έχει χαρακτήρα αποτίμησης της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης και επιβεβαίωσης της οδού «δημοσιονομικής υπεθυνότητας» -και δεν προβλέπεται να γείρει σημαντικά η πλάστιγγα της ρητορικής περί λιτότητας και ανάπτυξης.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης, ενώ το θέμα, σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται η Wall Street Journal δεν θα βρεθεί ούτε στη συνάντηση των κυβερνήσεων των «17» της Ευρωζώνης· ωστόσο, ο Γ.Ντάισελμπλουμ έχει συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου την Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: