Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Απόχη για τα «κρυφά» ακίνητα...

Μπλόκο σε «χρυσά» ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν ούτε... ένα ευρώ φόρο, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω συνδυασμένων διασταυρώσεων που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Ηδη από τις διασταυρώσεις έχει...
προκύψει πως 1.000 offshore εταιρείες, που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ακίνητα μεγάλης αξίας, δεν έχουν καταβάλει τον ετήσιο φόρο 3% επί της αντικειμενικής τιμής.


Την ίδια ώρα, η ΓΓΠΣ συλλέγει στοιχεία από το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που... αμελούν να δηλώσουν στην εφορία τα ακίνητά τους, είτε τα δηλώνουν ως άδεια για να μη φορολογηθούν.

Επίσης, οι έρευνες του υπουργείου στρέφονται και στο... πόθεν της αγοράς ακινήτων. Ετσι προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ζητηθεί και λαμβάνονται στοιχεία από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που αφορούν τη λήψη και αποπληρωμή στεγαστικών δανείων.

Μελέτη
Παράλληλα, η ΓΓΠΣ καταρτίζει ειδική μελέτη με δεδομένα για την πληρωμή μηνιαίων δόσεων στεγαστικών δανείων σε συνάρτηση με το εισόδημα του δανειολήπτη.

Από αυτήν θα προκύψει μία κλίμακα με βαθμολογία ρίσκου για το ποιοι δανειολήπτες είναι αδύνατο να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Στόχος να βρεθούν οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποίησαν τα στεγαστικά για να καλύψουν το πόθεν της αγοράς και στη συνέχεια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποπλήρωσαν το δάνειο.

Το πρόγραμμα των αλλεπάλληλων διασταυρώσεων με επίκεντρο την ακίνητη περιουσία έχει φέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ικανοποιητικά αποτελέσματα και στο υπουργείο εκτιμάται ότι, όταν ολοκληρωθούν τα οφέλη για τα δημόσια ταμεία, θα φτάσουν σε δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος των διαφυγόντων εσόδων είναι μεγάλο, καθώς η φοροδιαφυγή κατά κύριο λόγο αφορά ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Απέναντι στα «κόλπα» των φοροφυγάδων
Τέσσερα όπλα στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις.

Επιχειρούν να στριμώξουν τους ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξακρίβωσε πως πάνω από 1.000 εξωχώριες εταιρείες (offshore) που κατέχουν ακίνητα δεν έχουν πληρώσει τον ειδικό ετήσιο φόρο επί των ακινήτων ύψους 3%. Οι περισσότερες εξ αυτών δεν έχουν καταβάλει και το ΕΤΑΚ.

Τα στοιχεία τους έχουν σταλεί στις ΔΟΥ για τον καταλογισμό των φόρων και των προστίμων. Παράλληλα, ο φάκελος έχει πάει και στο ΣΔΟΕ για περαιτέρω έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών, καθώς η φοροδιαφυγή μέσω των offshore έχει πάρει τη μορφή επιδημίας.

Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την αύξηση του φόρου για τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών από το 3% στο 15%. Εκτιμάται πως το υψηλό ποσοστό φόρου -με βάση το οποίο σε έξι χρόνια οι εταιρείες θα έχουν πληρώσει στην εφορία την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους- σε συνδυασμό με τους εξονυχιστικούς ελέγχους θα εξαναγκάσει να μεταβιβαστούν τα ακίνητα των offshore σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Δημιουργείται στη ΓΓΠΣ μία τεράστια βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία. Σε αυτήν θα μπουν δεδομένα από το Κτηματολόγιο αλλά και από τη ΔΕΗ, για να καταστούν γνωστά όχι μόνο τα τετραγωνικά των ακινήτων αλλά και οι καταναλώσεις ρεύματος.

Και όλα αυτά καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαπιστώσει πως εταιρείες και φυσικά πρόσωπα δεν έχουν δηλώσει ακίνητα στο Ε9 ή στο Ε1 ή έχουν καταγράψει παραπλανητικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν δηλωθεί διαμερίσματα ή μονοκατοικίες ως «άδεια», αλλά από τη διασταύρωση των στοιχείων της ΔΕΗ προέκυψε πως στα συγκεκριμένα ακίνητα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού φτάνει τα 300 με 400 ευρώ. Τα ευρήματα των διασταυρώσεων φεύγουν κατευθείαν για τις εφορίες, προκειμένου να καταλογιστούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο να αξιοποιηθούν τα στοιχεία των τραπεζών που αφορούν την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών δανείων.

Εχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι παίρνουν ως «βιτρίνα» ένα στεγαστικό δάνειο για να δικαιολογήσουν την αγορά του ακινήτου και ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα δεν αναγράφουν στις δηλώσεις τους τις δόσεις αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν αποπληρώσει. Με την αξιοποίηση των στοιχείων θα αναζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές η προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των στεγαστικών.

Ετοιμάζεται μελέτη στην οποία θα περιέχονται δεδομένα για τα ελάχιστα απαιτούμενα εισοδήματα προκειμένου να αποπληρώνεται ένα στεγαστικό δάνειο. Επί της ουσίας θα γίνει μία προσομοίωση κινδύνου και θα καταρτίζεται ειδική βαθμολογία.

Με αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο για τα ελληνικά δεδομένα και σε συνάρτηση με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη βάση δεδομένων της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών θα στοχοποιηθούν δανειολήπτες που πρακτικά είναι αδύνατο να αποπληρώσουν τις δόσεις τους με το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία.

Κώστας Τσαχάκης ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: