Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Επιασε σήμερα από τις 9.30 δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην...
εφαρμογή των δεσμεύσεων του μνημονίου. Η αντιπροσωπεία θα συντάξει ενδιάμεση έκθεση, πριν από την τελική- στο τέλος Ιουλίου-, από την οποία θα κριθεί η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου στη χώρα. Η ενδιάμεση έκθεση θα χτυπήσει καμπανάκια για τους τομείς εκείνους στους οποίους η τρόικα θα διαπιστώσει καθυστέρηση ή ολιγωρίες, ώστε να γίνουν διορθώσεις και να αποτραπεί ο όποιος κίνδυνος για την περαιτέρω δανειοδότηση.
Τα πιο δύσκολα σημεία, όπως έχουν διαφανεί μέχρι στιγμής, αφορούν την πορεία των εσόδων και τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πέραν της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του Ασφαλιστικού, υπάρχει μια σειρά από δεσμεύσεις για διαρθρωτικά μέτρα και ψήφιση νομοσχεδίων, στα οποία σημειώνεται σχετική πρόοδος σε σχέση με την προθεσμία του τέλους Ιουνίου. Πάντως, η μείωση του ελλείμματος κατά 38,8% το πεντάμηνο θεωρείται ικανοποιητική σε γενικές γραμμές, όπως και οι περικοπές των δαπανών στην κεντρική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 10,6% έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8%.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας, της οποίας θα προΐσταται ο κ. Πολ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Σ. Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συναντηθεί και με εκπροσώπους άλλων υπουργείων, όπως της Υγείας, και της Τραπέζης της Ελλάδος. Η επίσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μία εβδομάδα.
Η πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να βελτιωθεί μόλις ενεργοποιηθούν τα μέτρα του Μαΐου, δηλαδή η δεύτερη δόση της αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου στα τσιγάρα, και μόλις εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009 και ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν 2 δισ. ευρώ. Αλλα 4,1 δισ. ευρώ, εξάλλου, θα εξοικονομηθούν από τις δαπάνες με την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων, την αναστολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και την περικοπή των συντάξεων. Ετσι, συνολικά αναμένεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 2,5% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: