Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πρώτος έλεγχος μετά την υπογραφή του Μνημονίου


Από «κόσκινο» θα περάσει αυτήν την εβδομάδα η τρόικα (Κομισιόν- EKT- ΔΝΤ) τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελεγκτές, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα από τη Δευτέρα, θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στις νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, θα κάνουν την πρώτη αποτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου που συμφωνήθηκε πριν από ενάμιση μήνα.

Το κλιμάκιο θα παραμείνει μέχρι τις 18 του μήνα και εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας, Άμυνας, Υγείας, Υποδομών, αλλά και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα συνταχθεί η πρώτη κρίσιμη έκθεση προόδου.


Βάσει των στοιχείων του πενταμήνου, το έλλειμμα του Δημοσίου μειώθηκε κατά 5,1 δισ. ευρώ (περίπου 2,2 μονάδες του ΑΕΠ) και, το κυριότερο, οι δαπάνες κόπηκαν κατά 10% ή 3 δισ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τα πιο επώδυνα μέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί.

Γ. Παπακωνσταντίνου

Ειδικότερα, «αγκάθια» του Προγράμματος θεωρούνται τα έσοδα του ΦΠΑ, οι νοσοκομειακές δαπάνες (στόχος περικοπές 1,4 δισ. ευρώ), Ασφαλιστικά Ταμεία (στόχος περικοπές 550 εκατ. ευρώ) και φαρμακευτικές δαπάνες (στόχος περικοπές 800 εκατ.-1 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσερχόμενος σε συνέδριο του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), δήλωσε ικανοποιημένος από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο και τη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 40%. Επίσης, ανέφερε ότι «προηγούμαστε των χρονοδιαγραμμάτων», που έχουν τεθεί με το μνημόνιο, ενώ προχωρούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Σχετικά με την έντονη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «οι Κασσάνδρες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά είναι στο χέρι μας να τις διαψεύσουμε».

Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι και η δεύτερη και η τρίτη δόση του «πακέτου» στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την απόλυτη βούλησή της και την ικανότητά της να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή του Realnews τονίζει ότι «αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεν θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και όλοι θα κριθούμε γι΄ αυτό», προσθέτοντας πως «παρ' ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα, προχωράμε καλά και όσο προχωράμε με αυτούς τους ρυθμούς, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

«Δεν διεκδικώ το "αλάνθαστο"», υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι αποτελεί τον στόχο του λεγόμενου «αριστερού ΠΑΣΟΚ» και σημειώνει πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία κάποιων στελεχών του κόμματος να αποδεχθούν την αναγκαιότητα όσων κάνει η κυβέρνηση.

Δηλώνει «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την πορεία του ευρώ, όσο δε, για την πορεία της χώρας προς τη δεύτερη δόση του δανείου τον Σεπτέμβριο, ξεκαθαρίζει πως «δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε, όσο το πρόγραμμα υλοποιείται με τους σημερινούς ρυθμούς και με επιτυχία».

Εκστρατεία ΣΔΟΕ κατά της φοροδιαφυγής

Στο μεταξύ, το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι το ΣΔΟΕ έχει καταρτιστεί νέα λίστα με 20 μεγαλογιατρούς, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν. Επίσης, από τους ελέγχους εντοπίστηκαν δεκάδες δικηγόροι, οι οποίοι δεν δήλωναν καμία αμοιβή πέραν των υποχρεωτικών παραστάσεων στα δικαστήρια.

Στο στόχαστρο μπήκαν και γνωστά ονόματα που εμφανίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα. Ακόμη, εντοπίστηκαν ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και καλλιτέχνες που δεν δήλωναν τις εισπράξεις ούτε τα «νυχτοκάματά» τους, αλλά και γνωστοί συμβολαιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν με το αζημίωτο σε δεκάδες μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας μέσω offshore.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο στόχαστρο του σώματος βρίσκονται τουλάχιστον 50 μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας από off shore σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Στις περισσότερες από τις επίμαχες πράξεις διαπιστώθηκε ότι τα ακίνητα αυτά δεν ήταν καν δηλωμένα στις εφορίες.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: