Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Αυστηρή προειδοποίηση ΤτΕ για το έλλειμμα

Τολμηρές αποφάσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 5% σε δύο χρόνια και την επαναφορά των δημοσιονομικών σε τάξη, ζητεί με την ενδιάμεση έκθεσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εκφράζει την ανησυχία του για τα υψηλά δίδυμα ελλείμματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών.

Διαβάστε τις βασικές επισημάνσεις της έκθεσης, καθώς και όλο το ρεπορτάζ

Ο κ. Προβόπουλος παρέδωσε την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής.

"Η κατάσταση της χώρας είναι αρκετά κρίσιμη, όπως έχουμε πει και στις προηγούμενες Εκθέσεις. Προτείνουμε παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να την ομαλοποιήσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο, για να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη θέση. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια", είπε ο κ. Προβόπουλος.

"Συμφωνούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη- Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από ολόκληρο τον ελληνικό λαό", σχολίασε ο Φίλιππος. Πετσάλνικος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαμηνύει ότι χρειάζονται μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και δείχνει δυσφορία για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Το Δεκέμβριο θα γίνει γνωστό εάν η Αθήνα θα λάβει την παράταση που ζητά για τη μείωση του ελλείμματος.

ΣΕΒ

Την ανάγκη "να προωθηθούν άμεσα και αποφασιστικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε η τρέχουσα δημοσιονομική εκτροπή να αντιμετωπιστεί ως μια μεταβατική φάση μέσα σ' ένα ευρύτερο, σταθερό και συνεπές μεταρρυθμιστικό πλαίσιο" επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σημερινή ανακοίνωση αναφορικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως "είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τις κατευθύνσεις των προγραμματικών δηλώσεων-που βρίσκονται άλλωστε σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του ΣΕΒ", προσθέτει ωστόσο ότι "οι στόχοι δεν είναι όλοι συμβατοί μεταξύ τους -κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί από την Ε.Ε. και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές".
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: