Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Γ.Κουτρουμάνης: Οικονομική ισορροπία, πρώτο μας μέλημα

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ισορροπία των ασφαλιστικών ταμείων – πρέπει να περιοριστεί η σπατάλη στον κλάδο υγείας με τα φάρμακα τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, στη συνέντευξη εφ όλης της εργασιακής και ασφαλιστικής που παραχώρησε στον Flash 96.

Επεσήμανε πως θα σταματήσει η κατάσταση με τα σταζ στο δημόσιο, ενώ διευκρίνισε πως αρχίζει άμεσα η καταγραφή των εργαζομένων ανά κατηγορία σε αυτό το καθεστώς.

Συγκροτείται ειδική επιτροπή υπογράμμισε ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τη διαδοχική ασφάλιση όσον αφορά τη χορήγηση των συντάξεων. Ελπίζουμε έως το τέλος του 2010 να έχει κατέβει το χρονικό όριο στους τρείς μήνες είπε ο υφυπουργός εργασίας.

Για τα όρια συνταξιοδότησης ο κ. Κουτρουμάνης είπε

Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία για τις συμβάσεις έργου ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις εργασιακές σχέσεις σημείωσε ο υφυπουργός.

Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι στη χώρα μας πρόσθεσε ο κ. Κουτρουμάνης, θέλουμε να πάψει η μαύρη εργασίας και αυτό θα επιτευχθεί με την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ θέλουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για συντάξεις


Για τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Έως το τέλος του έτους απαιτούνται- πέραν των προβλεπομένων από τον προϋπολογισμό- 2,2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα παρατηρείται μείωση εσόδων στο ΙΚΑ κατά 1,5 δισ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) κατά 300 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα ισχύσει για τις ρυθμίσεις που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσαν τις συντάξεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα επανέλθει το δικαίωμα των μητέρων ανηλίκων να βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη πριν από τα 55, δεν θα ψαλιδίζεται το ποσό της πρόωρης ή της επικουρικής σύνταξης, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα αποκτήσουν και πάλι το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται στα 58 έπειτα από 35 χρόνια ασφάλισης, αντί για τα 60 που ισχύει σήμερα. Επίσης ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ρύθμιση που θα αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για το ΕΚΑΣ, ώστε να το πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι που το έχασαν φέτος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: