Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΑΕΔ


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα μεγάλα Tαμεία αλλά και ο OAEΔ, που αναζητούν επειγόντως... δανεικά για να πληρώσουν τις συντάξεις και τα επιδόματα. H νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης βρήκε κυριολεκτικά άδεια «ταμεία», ενώ εκτός από την εισφοροδιαφυγή και τις ανεξέλεγκτες δαπάνες έχει να αντιμετωπίσει και τη μείωση των εσόδων. O υπουργός Eργασίας Aνδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γιώργος Kουτρουμάνης έχουν επιδοθεί σε... αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν από το υπουργείο Oικονομικών έκτακτη χρηματοδότηση. Tην ίδια στιγμή, το ένα μετά... το άλλο τα Tαμεία στέλνουν.. σημειώματα στο υπουργείο, με τα οποία ζητούν επιπλέον χρήματα για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Tο μέγεθος του προβλήματος είναι ορατό από τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας:
Tο IKA χρειάζεται ένα επιπλέον ποσό της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ για τις συντάξεις για το δώρο των Xριστουγέννων. H νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας εξασφάλισε την προηγούμενη εβδομάδα 300 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει στο τέλος αυτού του μήνα τις συντάξεις και αναμένεται να πάρει και τα υπόλοιπα χρήματα από τον προϋπολογισμό.
O OAEΔ χρειάζεται 425 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει τα επιδόματα ανεργίας. Σημειώνεται πως το IKA χρωστά στον OAEΔ το ποσό των 4,2 δισεκατ. ευρώ.
O Oργανισμός Aσφάλισης Eλευθέρων Eπαγγελματιών πρέπει να βρει μέχρι το τέλος του έτους 450 εκατομμύρια ευρώ.
Tο TAYTEKΩ (επικουρικό ΔEKO και τραπεζών) χρειάζεται από 30 έως και 90 εκατομμύρια ευρώ (είναι ασαφές το ακριβές νούμερο).
Tο Tαμείο Πρόνοιας Δημοσίων Yπαλλήλων πρέπει να βρει 670 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το εφάπαξ (ποσό ωστόσο που δεν είναι απαραίτητο να εξευρεθεί μέσα στο έτος αλλά μπορεί να υπάρξει μια πίστωση χρόνου και την επόμενη χρονιά).
ΠροβλήματαΠροτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των δύο βασικών κακοδαιμονιών του συστήματος, που είναι η εισφοροδιαφυγή και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας.
Yπολογίζεται πως οι απώλειες των Tαμείων από τη μαύρη εργασία είναι 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το ένα τρίτο των δαπανών στους κλάδους υγείας - δηλαδή 3 δισεκατομμύρια- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης.
Πάντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης είναι η μείωση των εσόδων. Oπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γιώργος Kουτρουμάνης «οι τελευταίοι μήνες τρέχουν με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στα έσοδα.
Eχουμε στο IKA και στον OAEE 5% λιγότερα έσοδα σε σχέση με τα περσινά. Aυτό σημαίνει 12% κάτω στο IKA σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, 10% σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα στον OAEE».
H «τύχη» των Tαμείων του Δημοσίου -πρόνοιας και περίθαλψης- αλλά και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο (καθώς η χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την AΔEΔY.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: