Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ STAGE


Ρεπορτάζ : Χρήστος Μέγας

Θέμα Stage προέκυψε αίφνης στην κυβέρνηση αναφορικά με τη μονιμοποίηση όσων συμπλήρωσαν το 24μηνο ή, ακόμη, και την απομάκρυνση των «επί μαθητεία» εργαζομένων που τώρα συμπληρώνουν 2 χρόνια και, κατά συνέπεια, θα εγείρουν απαιτήσεις για «τακτοποίηση». Το θέμα έθεσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, εντάσσοντας την ανασφαλή εργασία και στο Δημόσιο στον «εργασιακό Μεσαίωνα» που κληροδότησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα ή στα... τέλη του 19ου (σημ. και την «κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» για την οποία έγραψε ο Φρ. Ενγκελς). «Ερχονται στο Δημόσιο, δεν παίρνουν μαθητεία, κατ' ουσίαν απασχολούνται πλήρως, κουμπώνουν σε οργανικές θέσεις και δημιουργούν φαινόμενα νέων συμβασιούχων. Δεν θέλουμε εμείς αυτό το φαινόμενο», τόνισε εμφαντικά ο κ. Λοβέρδος, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «υπάρχουν κάποιοι που έχουν περάσει το 24μηνο και είναι στο Δημόσιο. Αυτούς δεν μπορείς να τους διώξεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο να συγκαλέσει κυβερνητική σύσκεψη προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Και αυτό γιατί ως απασχόληση στο Δημόσιο αφορά πρωτίστως το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Γ. Ραγκούση, ενώ το Εργασίας εμπλέκεται ως προς τις συνθήκες εργασίας και λόγω της επιλογής των εν λόγω εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ (ο οποίος εκπονεί και τα σχετικά προγράμματα).
Απογραφή από ΟΑΕΔ
Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας δίνει εντολή σήμερα, στη διάρκεια της επίσκεψης των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη στον ΟΑΕΔ, για απογραφή των εργαζομένων με συμβάσεις stage και με πρόσθετα (βιογραφικά) στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον συνολικό χρόνο εργασίας ή την ημερομηνία πρώτης σύμβασης. Κατ' αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν όσοι βρίσκονται κοντά στο 24μηνο για τους οποίους «απαιτείται πολιτική απόφαση εάν τους κρατάμε και τους μονιμοποιούμε ή τους απομακρύνουμε». Σε διαφορετική περίπτωση και με τη συμπλήρωση του 24μήνου «οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να πετύχουν την παράμονή τους» (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) ανέφερε στην «Ε» κυβερνητική πηγή. Ετσι το 24μηνο αναδεικνύεται σε «λυδία λίθο» για την τύχη των εργαζομένων με stage.
Να σημειωθεί ότι η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είχε αποπειραθεί να «τακτοποιήσει» τους εργαζομένους με stage. Ωστόσο το ΑΣΕΠ θεωρεί αντισυνταγματική ακόμη και τη μοριοδότηση των εργαζομένων με stage (για πρόσληψη μέσω διαγωνισμού στο Δημόσιο) πόσο μάλιστα τη μονιμοποίησή τους. Την ίδια αρνητική προσέγγιση έχει το Προεδρικό Διάταγμα (2004) Παυλόπουλου (σημ. εξαιρείται η μαθητεία από το 24μηνο που οδηγεί στη μονιμοποίηση) αλλά και το Σύνταγμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ή τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Ετσι, όσοι εργάζονται σε πάγιες θέσεις του Δημοσίου έστω και ανασφάλιστοι, κινδυνεύουν έτσι να μείνουν άνεργοι.
40.000 άτομα σε stage
Να σημειωθεί ότι στα ασφαλιστικά ταμεία εργάζονται πάνω από 4.000 «επί μαθητεία» οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 24μηνο, ενώ συνολικά στα προγράμματα stage απασχολούνται άνω των 40.000 ατόμων. Με άγνωστο τον αριθμό όσων έχουν συμπληρώσει το 24μηνο. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, όμως, ξεπερνούν τις 12.000. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι 7.000 που πρόλαβε να προσλάβει η κυβέρνηση της Ν.Δ. προεκλογικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τους 12.000 που σχεδίαζε αρχικά. Και μπορεί όλες αυτές οι συμβάσεις να είναι 18μηνες, οι συμβασιούχοι όμως -σε πολλές περιπτώσεις- είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι οι οποίοι ανακυκλώνονται μέσω των κομματικών γραφείων. Αρα, ορισμένοι και από αυτούς τους «φρέσκους» μαθητευομένους με αυτή τη νέα σύμβαση της «τελευταίας στιγμής», ξεπερνούν το κρίσιμο 24μηνο.
Δραματική κατάσταση σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ
* Εάν τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», τα οικονομικά των Ταμείων βρίσκονται σε δραματική. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση των επίσημων στοιχείων από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη. Μέχρι τέλος του χρόνου ΙΚΑ και ΟΑΕΕ χρειάζονται άλλο 1 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα τους τελευταίους μήνες πέρασαν στο «κόκκινο» (μείον 5% σε σχέση με το 2008).
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και οι ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους υγείας. Αμέσως μετά θα εκπονηθούν αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων και θα αναληφθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των αδικιών του νόμου Πετραλιά, κυρίως σε βάρος των εργαζόμενων μητέρων.
Επίσης, συγκροτούνται δύο κοινωνικές επιτροπές διαλόγου για το Ασφαλιστικό (πρέπει να υποβάλει πόρισμα μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για την απονομή της σύνταξης εντός 3μήνου μέχρι τα τέλη του 2010) και τις εργασιακές σχέσεις (μέτρα περιορισμού της ευελιξίας και ελέγχου του φαινομένου των «ενοικιαζόμενων» εργατών).

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: